Τουρκία: Πογκρόμ κατά δικαστών, απολύθηκαν ακόμη 107

Τουρκία: Πογκρόμ κατά δικαστών, απολύθηκαν ακόμη 107

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το πογκρόμ σε όλα τα επίπεδα της τουρκικής κοινωνίας και στο δημόσιο βίο, με τους δικαστικούς να παίρνουν σειρά σήμερα, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) της Τουρκίας απέπεμψε 107 δικαστές και εισαγγελείς που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο εκκαθαρίσεων στο κράτος μετά την έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης την οποία υποστήριξε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και με την οποία η Τουρκία μετατρέπεται από το 2019 σε προεδρική δημοκρατία.
Συνολικά οι τουρκικές αρχές έχουν καθαιρέσει, απολύσει ή αποτάξει πάνω από 145.000 δημόσιους λειτουργούς, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, δικαστικούς και ακόμη και ακαδημαϊκούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Ο αριθμός των δικαστικών και των εισαγγελέων που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ξεπερνά τους 5.000.

Διαφήμιση

Σε βάρος των 107 δικαστικών και εισαγγελέων που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους εκδόθηκαν εξάλλου εντάλματα σύλληψης, μετέδωσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μεταξύ άλλων και περίπου 1.000 αστυνομικοί.
Το Σάββατο εκδιώχθηκαν ή αποτάχθηκαν από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων και από τις ένοπλες δυνάμεις πάνω από 3.900 μέλη τους, τα οποία κατηγορήθηκαν ότι εγείρουν απειλές για την εθνική ασφάλεια.
[graphiq id=”3L43L6HFYh” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700" height=”638" url=”https://w.graphiq.com/w/3L43L6HFYh” ]

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Διαφήμιση