Το Wikipedia απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας

Το Wikipedia απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας

Διατηρείται η απαγόρευση πρόσβασης στο Wikileaks στην Τουρκία, σε όλες τις γλωσσικές εκδώσεις, καθώς απειλεί την εθνική ασφάλεια, όπως αποφάσισε η αρμόδια αρχή και επικύρωσε το δικαστήριο μετά από προσφυγή του Wikileaks Organization.

Το πρωί της 29ης Απριλίου 2017, μετά από νέα από την Τουρκία αποκλείει ότι όλες οι γλωσσικές εκδόσεις της Wikipedia είχαν μπλοκαριστεί στην Τουρκία. Το Reuters και το BBC ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στη Βικιπαίδεια στη χώρα από τις 5:00 GMT. Δεν δόθηκε κανένας λόγος από την Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας, η οποία απλώς δήλωσε: “Μετά από τεχνική ανάλυση και νομική εξέταση βάσει του νόμου αριθ. 5651 [που διέπει το διαδίκτυο], έχει ληφθεί διοικητικό μέτρο για αυτόν τον ιστοχώρο”.

Διαβάστε  Γιατί η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό EastMed

Η Voice of America ανέφερε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξήγησαν ότι η εμπλοκή ήταν αποτέλεσμα “περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία”. Αναφερόμενος σε δήλωση με email του Υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, πηγή του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu αναφέρει ότι η εμπλοκή οφείλεται στα άρθρα και τα σχόλιά που δείχνουν ότι η Τουρκία συντονίζεται και ευθυγραμμίζεται με τρομοκρατικές ομάδες.
[graphiq id=”5treMjc3hvn” title=”Παγκόσμιος χάρτης ελευθερίας του Internet” width=”700" height=”652" url=”https://w.graphiq.com/w/5treMjc3hvn” ]

Διαφήμιση

Το υπουργείο δήλωσε:

“Αντί να συντονίζει κατά της τρομοκρατίας, έχει καταστεί μέρος μιας πηγής πληροφοριών που διεξάγει μια εκστρατεία κατά της Τουρκίας στο διεθνή στίβο”

Σύμφωνα με το BBC, η καθημερινή εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Wikipedia να αφαιρέσει το παράνομο περιεχόμενο, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση πρόσβασης θα αρθεί εάν η Wikipedia ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Τουρκίας.

Διαβάστε  Άγριο πογκρόμ Ερντογάν, απολύει 18,600 με ένα διάταγμα

Η Τουρκία ζήτησε από τους διεθνείς δικτυακούς τόπους να λάβουν μέτρα όπως η κατοχή αντιπροσωπευτικού γραφείου στη χώρα, η συμμόρφωση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η μη συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκστρατεία Τουρκία. Η NDTV είπε ότι η κίνηση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα social media ενάντια στην απόφαση να αρνηθεί την πρόσβαση σε “έναν από τους δημοφιλέστερους ιστοτόπους στον κόσμο”.

Διαβάστε  Η νέα κυβέρνηση του Ερντογάν δεν άρεσε στις αγορές

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, της αντιπολίτευσης, επέκριναν την απαγόρευση, με τον Eren Erdem να δηλώνει ότι η απαγόρευση θέτει «την Τουρκία σε ευθυγράμμιση με τη Βόρειο Κορέα» και τον Baris Yarkadas που την ονομάζει «λογοκρισία και παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε πληροφορίες».
Σε ένα tweet, ο συνιδρυτής της Wikipedia Jimmy Wales εξέφρασε την υποστήριξή του σε εκείνους που επικρίνουν την απόφαση ως λογοκρισία λέγοντας ότι “η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.”

Διαφήμιση