Συρία: Η Ρωσία εξαιρεί αποκλείει αμερικανικά αεροσκάφη από τις ζώνες ασφαλείας

Συρία: Η Ρωσία εξαιρεί αποκλείει αμερικανικά αεροσκάφη από τις ζώνες ασφαλείας

Κινήσεις με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα και να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία πραγματοποιεί η Ρωσία, αφού εξασφάλισε τη σιωπηρή συγκατάθεση των ΗΠΑ για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας (ή αποκλιμάκωσης όπως τις ονομάζει το Κρεμλίνο).

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό διαπραγματευτή στην Αστάνα, παράλληλα με τις ζώνες ασφαλείας θα υπάρχουν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη μη διέλευση συμμαχικών αεροσκαφών.

Διαβάστε επίσης: Τώρα είναι η ώρα για Συρία, κουρδικό, IS και Τουρκία

Διαφήμιση

«Κατηγορηματικά αναφέρω ότι δεν προβλέπονται επιχειρήσεις της αεροπορίας μέσα στις ζώνες αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού. Είτε υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση είτε όχι. Το ζήτημα αυτό έχει κλείσει»,

δήλωσε ο Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για τη Συρία.

«Οι μοναδικές επιχειρήσεις που θα μπορούν να διεξάγονται από τα αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού θα είναι αυτές που θα έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος»

πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες της αντιπολίτευσης, υιοθέτησαν την Πέμπτη στην Αστάνα του Καζακστάν ρωσικό σχέδιο για την εμπόλεμη Συρία, το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να εγκαθιδρυθεί μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Στα εν λόγω εδάφη θα επιβληθεί και απαγόρευση των πτήσεων, «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει καμιά στρατιωτική δραστηριότητα σ’ αυτές τις ζώνες», σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν με μεγάλες επιφυλάξεις αυτή τη συμφωνία, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους ότι υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε αληθινά να μειώσει τη βία στη Συρία.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Διαφήμιση