Συμπιέζονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, σε ένταξη στο QE ποντάρουν οι αγορές

Συμπιέζονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, σε ένταξη στο QE ποντάρουν οι αγορές

Αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αντικατοπτρίζουν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων.

Το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης έχει υποχωρήσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, όπως άλλωστε και τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η απόκλιση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας περιορίζεται στις 550 μονάδες βάσης. Επόμενο «στοίχημα» είναι οι 500 μονάδες βάσης, οι οποίες απέχουν μία «ανάσα» από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διολισθαίνει κατά 13 μονάδες βάσης στο 5,860%, ενώ του 2ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,544% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Η σημαντική βελτίωση της αγοράς ομολόγων αποδίδεται στην πρόσφατη επίτευξη «τεχνικής συμφωνίας» για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά και στις προοπτικές της περαιτέρω ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και ένταξης στο QE, μέσω του οποίου η ΕΚΤ θα απορροφήσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τραπεζικά χρεόγραφα, ενώ θα οδηγήσει σε μείωση του siscount στα ήδη αγορασμένα.

Διαβάστε  Μπαράζ παραβιάσεων και μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο

Διαφήμιση