Το σενάριο του Debt Swap ESM-ΔΝΤ επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με διαρροές σε γερμανικά media, καθώς οι θεσμοί αναζητούν λύσεις που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τη συμφωνία για debt swap έχει αναδείξει το Crisis Monitor από τις 20 Απριλίου, με βάση δημόσιες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ και την απάντηση του Πολ Τόμσεν. Τώρα η Handelsblatt από τη μια επαναφέρει το debt swap και από την άλλη θέτει μια νέα παράμετρο αυτή της μικρής χρηματοδοτικής και χρονικής συμμετοχής του ΔΝΤ, έτσι ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να πιεστεί η Αθήνα αλλά να μην ληφθούν μέτρα ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους.
Διαβάστε επίσης: Βόμβα Ρέγκλινγκ: Πιθανό debt swap-παγίδα ESM-ΔΝΤ
Αν και θέμα έχει συμφωνηθεί, εν πολλοίς, εν τούτοις δεν αποτελεί επαρκή εξασφάλιση σε επίπεδο πολιτικών δεσμεύσεων ελάφρυνσης του χρέους, τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την ΕΚΤ.
Το ΔΝΤ προσπαθώντας να μεταφέρει την πίεση για μέτρα ελάφρυνσης στον ESM, υπονόησε κατά τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μπορεί να θέσει θέμα τραπεζών, η κεφαλαιοποίηση των οποίων έχει πληγεί από την ταυτόχρονη μείωση καταθέσεων και έκρηξη των κόκκινων δανείων. ΜΕ τον τρόπο αυτό θέλησε να στείλει μήνυμα στον ESM ότι θέλει λύση πακέτο και μια ακόμα περιορισμένης κλίμακας αναδιάρθρωση επιτοκίων και λήξεων.
Διαβάστε επίσης: Τόμσεν: Συμφωνία για debt swap και ολοκλήρωση αξιολόγησης
Βάσει του δημοσιεύματος, της Handelsblatt βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, με τον ESM να αγοράζει δάνεια ύψους 13 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα, κατά τη γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται κατ’ αρχήν στην ιδέα της ανταλλαγής χρεών, με το Βερολίνο να βλέπει την πρόταση ως μία από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν. Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέος δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του επόμενου έτους.
Για την ώρα, το Βερολίνο επιθυμεί να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο διάσωσης και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια επιλογή είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών χρεών κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.
Βάσει πληροφοριών της Handelsblatt, το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας διάρκειας ενός έτους.