Σκλήρυνση της στάσης της Ελλάδας απέναντι στις 47 χώρες-μέλη του Οργανισμού ισλαμικής Συνεργασίας προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκμεταλλευόμενος παρουσίαση βιβλίου του Νικου Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο.
Όπως επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς η Τουρκία χρησιμοποιεί τον ΟΙΣ για να εγείρει θέματα υποτιθέμενης καταπίεσης της ισλαμικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ εσχάτως επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα -εκ του μη όντος- και στα Δωδεκάνησα. Ωστόσο πολλές χώρες αν και παρασκηνιακά αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία εγείρει ανύπαρκτα θέματα την ώρα της κρίσης -της ψηφοφορίας- στηρίζουν τις τουρκικές θέσεις.
Την πρακτική αυτή επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Νίκος Κοτζιάς προειδοποιώντας τις χώρες που στηρίζουν τις τουρκικές θέσεις, επί ανύπαρκτων ζητημάτων, ότι πλέον η ψήφος τους θα έχει συνέπειες στις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σκλήρυνση της στάσης του Νίκου Κοτζιά σε αυτό το επίπεδο αποκαλύπτει εργώδεις τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία εντάσεων σε περιοχές που έως τώρα δεν εντάσσονταν στη στρατηγική εξαγωγή κρίσης που ακολουθούσε.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει το μέτωπο με την Ελλάδα εγείροντας ζητήματα και δημιουργώντας προβλήματα ώστε να καταστήσει σαφές ότι το κόστος της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι μεγάλο.
«Όποιος επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδος -κάτι που ουδείς δικαιούται- και όποιος δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες E.E. – ΟΙΣ (Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας), σύμφωνα με τις οποίες η μία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της άλλης, θα αντιμετωπίσει συνέπειες σε τομείς των ευρωπαϊκών πολιτικών»,
προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι «η εποχή που κάποιες χώρες αδίκως καταδίκαζαν την Ελλάδα στηριζόμενες σε ψεύδη τρίτης χώρας, τελείωσε».
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο και αναφερόμενος στα διδάγματα που εξάγονται από την ιστορία των δύο νησιών είπε ότι «δεν γίνεται να μπορείς να πετύχεις μία διαπραγμάτευση όταν η άλλη πλευρά δεν έχει κόστος».
Παρέθεσε δε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στον ΟΙΣ:
«Κάθε χρόνο πηγαίνει η Τουρκία και θέτει ζήτημα περί δήθεν καταπιεσμένης μειονότητας στη Θράκη και προσπαθεί να θέσει και θέμα στη Δωδεκάνησο, ισχυριζόμενη ότι και εκεί δήθεν υπάρχει μειονότητα. Και εμείς κάνουμε κρούσεις σε φιλικές προς εμάς χώρες που λένε ναι, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της ψηφοφορίας μας ξεχνάνε»