Σαφείς ενδείξεις σταθεροποιήσεις στέλνουν παγκοσμίως οι αγορές με τα χρηματιστήρια αξιών να ανεβαίνουν και παράλληλα τον χρυσό και τον δείκτη φόβου της Wall Street να υποχωρούν σημαντικά.
Η προσαρμογή του Ντόναλντ Τραμπ στα νέα δεδομένα, η σταδιακή αποσαφήνιση των διαδικασιών του Brexit και η φαινομενική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στέλνουν μηνύματα εφησυχασμού στις αγορές με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.
Διαβάστε επίσης: Πως οι πολιτικοί έχουν τρελάνει τις αγορές
Σε ύφεση βρίσκεται και το γεωπολιτικό ρίσκο καθώς ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης πάνω από τη Συρία, ενώ πολύ κοντά έχουν έρθει Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Τέλος θετικά επιδρά και η νέα δυναμική στο παλαιστινιακό μετά τη συνάντηση Τραμπ-Αμπάς, αλλά και προσπάθεια επαναπροσέγγισης Γερμανίας-Ρωσίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που δείχνει σημαντική πτώση τω επενδύσεων σε χρυσό παγκοσμίως και υποχώρηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες.
Σε αυτό το περιβάλλον, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο χρυσός τερματίζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την Fed ασκούν πιέσεις στην τιμή του πολύτιμου νομίσματος.
Το συμβόλαιο χρυσού Ιουνίου έκλεισε με απώλειες 19,9 δολαρίων ή 1,6% στα 1.228,6 δολάρια την ουγκιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.