Κίνηση που είτε θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνηση και την ομαλοποίηση της κατάστασης στην πΓΔΜ, είτε νέο κύκλο ταραχών πραγματοποίησε ο Ταλάτ Τσζαφέρι, καθώς εγκαταστάθηκε στο γραφείο του νέου προέδρου της Βουλής, αξίωμα στο οποίο εξελέγη την προηγούμενη εβδομάδα -παρατύπως- δίνοντας την αφορμή για τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν. Ωστόσο ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν τον σχηματισμό κυβέρνηση από το σοσιαλιστικό κόμμα με τη συνεργασία αλβανικών κομμάτων και αναγνωρίζουν την εκλογή Τζαφέρι.
Αν δεν εκδηλωθούν νέες αντιδράσεις ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφία Ζόραν Ζάεφ, να προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και αν ο πρόεδρος Ιβάνωφ επιμένει να μην την αναγνωρίζει, δημιουργώντας τετελεσμένα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η διακυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού του Δημοσίου ελέγχεται από τους εθνικιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι.
Στα Σκόπια βρέθηκε ο Αμερικανός βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας -και τον πρόεδρο- παρά την αρχική άρνησή του, ενώ συνάντησε και τον Ταλάτ Τζαφέρι, κίνηση που έδειξε εμπράκτως τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην διαδικασία εκλογής του, αν και ήταν παράτυπη.
Μετά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μπορεί και πρέπει να σχηματισθεί “μεταρρυθμιστική κυβέρνηση” από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κατόπιν αυτών και με την ρητορική του Γκρούεφσκι και του κόμματός του να “χαμηλώνει”, εκφράζονται ελπίδες ομαλοποίησης της κατάστασης.
Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO, δεν έχουν αναγνωρίσει τον Τζαφέρι ως νόμιμα εκλεγμένο από την βουλή πρόεδρο. Τη γραμμή αυτή στηρίζει η Μόσχα η οποία καταγγέλλει ΗΠΑ και ΕΕ για προσπάθεια αλβανοποίησης της πΓΔΜ.