Το Πουέρτο Ρίκο χρεοκοπεί και κουρεύει ομόλογα, ένα χρόνο μετά τη διάσωση από τις ΗΠΑ

Το Πουέρτο Ρίκο χρεοκοπεί και κουρεύει ομόλογα, ένα χρόνο μετά τη διάσωση από τις ΗΠΑ

Δήλωση χρεοκοπίας με βάση τον Μνημονιακό νόμο διάσωσής από τις ΗΠΑ υπέβαλε η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο, ένα ακριβώς χρόνο μετά την αγωνιώδη διάσωσή του από τις ΗΠΑ.

όπως προβλεπόταν το Συμβούλιο Οικονομικής Εποπτείας(η αντίστοιχη τρόικα) του Πουέρτο Ρίκο που επιβλήθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο στο πλαίσιο της διάσωσής του, υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας της χώρας υπό το Μνημόνιο που ονομάζεται PROMESA.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στις ΗΠΑ σε επίπεδο Δημοσίου χρέους, υπερβαίνοντας και αυτή της Καλιφόρνια. Η απόφαση έρχεται μερικές ημέρες μετά την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί αυτόνομη διοικητική επαρχεία των ΗΠΑ, για τη μη αποπληρωμή ομολόγων 70 δισ. δολαρίων.
[graphiq id=”fNzgD8Rq7jL” title=”Πουέρτο Ρίκο: Δημόσιο χρέος” width=”700" height=”632" url=”https://w.graphiq.com/w/fNzgD8Rq7jL” ]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Με βάση της διαδικασία που προβλέπεται κατά από τον κανονισμό ΙΙΙ του Μνημονίου η κυβέρνηση και το Συμβούλιο Οικονομικής Εποπτείας του Πουέρτο Ρίκο θα μπορέσουν να κουρέψουν τους πιστωτές τόσο τους ιδιώτες όσο και το Δημόσιο, που δεν είναι άλλο από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη Fed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει τεράστια ανθρωπιστική κρίση με το 45% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τον πληθυσμό να μειώνεται και την ανεργία να ξεπερνάει το 10%.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

Σε αυτή τη φάση διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή των ομολόγων βρίσκονται σε εξέλιξη με τους πιστωτές να προσφέρουν κούρεμα 10%, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει κούρεμα 30% και ανταλλαγή ομολόγων με νέα με αναπτυξιακή ρήτρα που αποπληρώνονται εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

[gra[graphiq id=”jKqoDjIm9vf” title=”Πουέρτο Ρίκο: Ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ” width=”700" height=”549" url=”https://w.graphiq.com/w/jKqoDjIm9vf” ]

Διαβάστε  Πέρασαν τα stress tests της Fed και 35 τράπεζες, αλλά...

Διαφήμιση