Μπαράζ εξελίξεων καταγράφεται στο μέτωπο της Συρίας καθώς ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία φαίνεται να έχουν επιτύχει modus operandi στην περιοχή, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στήριξη των Κούρδων πολιτοφυλάκων (YPG) και το “χαλινάρι” στην Τουρκία που τους βομβάρδιζε.
Ωστόσο δεν είναι όλες οι εξελίξεις στην ίδια κατεύθυνση καθώς οι εκπρόσωποι του συριακού αντάρτικου και του πολιτικού συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την ειρηνευτική διαδικασία που διεξαγόταν στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.
Η διαδικασία της Αστάνα διεξαγόταν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ως συμπληρωματικό πεδίο συνομιλιών. Η Ρωσία και το Ιράν ήταν εγγυητές από την πλευρά των συμμάχων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία από την πλευρά των συμμάχων της συριακής αντιπολίτευσης.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να αποτελεί “απάντηση” της Τουρκίας στην κάλυψη των Κούρδων από ΗΠΑ και Ρωσία, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει σχετικές
Παρ’ όλα αυτά, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας έθεσαν σε λειτουργία νέο δίαυλο επικοινωνίας για τη διαχείριση της συριακής κρίσης, μετά την επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν χθες.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει από τις 29 Απριλίου ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της διαμάχης στη Συρία. Παράλληλα η Ρωσία ανακοίνωσε τη δραστική μείωση των δυνάμεών της στη Συρία, υπό το πρίσμα του περιορισμού των τρομοκρατικών οργανώσεων από τις επιχειρήσεις.
Ακολουθώντας αυτή την πρωτοβουλία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ανακοίνωσε την αποστολή ειδικού διαμεσολαβητή στη Συρία για επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ πλέον έχουν πέσει και οι τόνοι απέναντι στον Μπασάρ αλ Άσαντ.