Νέα παγίδα υψηλών τόνων και άμετρων προκλήσεων έστησε η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη και προσπαθώντας να παρεμποδίσει τις εξελίξεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Αν και από χθες η είδηση της επιστολής του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αυτή δεν αποτελεί την πρώτη κίνηση της Άγκυρας στη συγκεκριμένη σκακιέρα, απλά ένα βήμα κλιμάκωσης.
Η Τουρκία δια της επιστολής επιχειρεί να ανοίξει θέμα υφαλοκρηπίδας, εξέλιξη που θα οδηγούσε σ ατέρμονες συζητήσεις, αμφισβητήσεις συνθηκών, χωρικών και διεθνών υδάτων και πριν απ όλα διακοπή δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ. Παράλληλα ενοχλώντας χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή ζητά από την Ευρώπη ξεκάθαρη θέσει για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, στην ουσία επιχειρεί να δώσει μια πρόγευση για την επιδείνωση της στάσης της εάν η ΕΕ σκοτώσει το όνειρο ένταξης χωρίς ανταλλάγματα.
Αν και η έμμεση απειλή πολέμου, είναι “πιο εμπορική” για τα ελληνικά media, στην πραγματικότητα η προβολή των θέσεων της Άγκυρας και η άσκηση πίεση στις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου από τα τοπικά τους media για να απαντήσουν είναι η πραγματική τουρκική επιδίωξη.
Απειλώντας με αποσταθεροποίηση την ελληνική κυβέρνηση στην πλέον εύθραυστη φάση, ενώ καλείται να περάσει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τη Βουλή, η Άγκυρα θέλει να καταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα “ενδιάμεσο” προς την Άγκελα Μέρκελ.
Πυροδοτώντας προσφυγή της Ελλάδας στα συλλογικά όργανα και στους ηγέτες της ΕΕ η Τουρκία τραβά την προσοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να σπάσει την ιδιότυπη διεθνή καραντίνα που του έχει επιβληθεί.
Ανεβάζοντας τους τόνους στα εθνικά ζητήματα ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί τη συσπείρωση στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου συνεχίζεται το ανηλεές πογκρόμ σε όλα τα επίπεδα, καλύπτει το χαλινάρι που πέρασαν ΗΠΑ και Ρωσία στις επιχειρήσεις κατά Κούρδων και εξάγει την κρίση.
Όπως είναι προφανές τα ελληνικά media κατέχουν εξέχουσα θέση στους τουρκικούς σχεδιασμούς και ιδιαίτερα στην υλοποίησή τους, καθώς αναζητώντας ειδήσεις και προσπαθώντας να πιέσουν την κυβέρνηση πέφτουν, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, στις παγίδες της τουρκικής διπλωματίας.
Η πολιτική αυτή δεν είναι νέα για την ελληνική και την κυπριακή διπλωματία που εφαρμόζουν συγκεκριμένους και καλά μελετημένους κανόνες εμπλοκής επί μακρόν. Ωστόσο η τουρκική διπλωματία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τρύπες και προβλήματα που εντόπισαν κατά τις “αναγνωριστικές” προβοκατόρικες επιθέσεις με fake news και προπαγάνδα τους προηγούμενους μήνες.
Όπως αναφέρει και ο Μιχάλης Ιγνατίου στο mignatiou.com
Η νέα αυτή τουρκική παρέμβαση γίνεται, την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει ενεργειακός οργασμός, με το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion να ξεκινά εντός των ημερών τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και, την ίδια στιγμή, το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.
Η Άγκυρα, με την στήριξη και του Έσπεν Άϊντε, επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να επιτύχει το πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναστολή της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας τα ως προϋπόθεση για την «πρόοδο» των συνομιλιών επί του Κυπριακού και δήθεν για να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και η προοπτική επανάληψης μιας νέας Γενεύης.
Το κρεσέντο προκλήσεων
Η τουρκική επιστολή αν και εστάλη στον ΟΗΕ με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις, να κερδίσει χρόνο και να βάλει τις πολυεθνικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε δεύτερες σκέψεις, επιτυγχάνει δεύτερο πλήγμα χρησιμοποιώντας κυρίως τα ελληνικά media αι το κλίμα πόλωσης κατά της κυβέρνησης που επικρατεί.
Στην πραγματικότητα η Άγκυρα δοκιμάζει τη συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ταυτόχρονα γνωρίζοντας το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και τις εθνικιστές τάσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, επιδιώκει το ξέσπασμα, ενώ πιέζει σ αυτή την κατεύθυνση έμμεσα με τα δημοσιεύματα των ελληνικών media.
Το σενάριο αυτό δοκίμασε προ ολίγων εβδομάδων τροφοδοτώντας τα δικά της media και κατ επέκταση τα ελληνικά με fake φωτογραφίες που απεικόνιζαν πρόσδεση τουρκικού σκάφους στα Ίμια αλλά και νεότερες για εμπλοκή ελληνικού και τουρκικού λιμενικού γύρω από τις ίδιες βραχονησίδες και παρεμπόδιση πρόσβασης του ελληνικού.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόκληση με το Αγαθονήσι αλλά και με τις Οινούσες καθώς και οι δεσμεύσεις περιοχών για έρευνα τουρκικών ωκεανογραφικών στο Αιγαίο, με NAVTEX εντός ελληνικών χωρικών υδάτων που εν συνεχεία ακύρωναν οι ελληνικές αρχές.
Η κυπριακή απάντηση
Η Κύπρος απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα ‘Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τον διεθνή οργανισμό, με την οποία καταγγέλλεται ως «προκλητική» η ενέργεια της κυπριακής Κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τον ισχυρισμό πως μέρος του τεμαχίου αυτού βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» . Πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου δει».
Στην επιστολή ημερομηνίας 12 Απριλίου 2017, ο κ. Σινιρλίογλου εκφράζει «μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την προκλητική», κατά την έκφρασή του, «ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να παραχωρήσει άδεια υπεράκτιων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» για το τεμάχιο 6, μέρος της οποίας, όπως αναφέρει βρίσκεται εντός των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εγείρει, τέλος, και έμμεσο casus belli, με τη φράση:
“Η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα”
Ωστόσο η θέση αυτή δεν αποτελεί ουσία αλλά μοχλό πίεσης για να δοθεί προτεραιότητα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στις… ειδήσεις…