Με τη διπλωματία των… εξοπλισμών επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν να επιταχύνει την παγωμένη διαδικασία επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ρωσίας καθώς και να εξασφαλίσει θέση στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας με τη Συρία. όπως είχε ανακοινωθεί πριν από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν η Άγκυρα έχει συμφωνήσει για την αγορά S-400 από τη Ρωσία, κίνηση που αναμένεται να έχει επιπλοκές στην πλευρά του NATO.
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε το το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Άγκυρα εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας από τη Μόσχα, ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιό της. «Η αγορά όπλων από τη Ρωσία αποτελεί το τελευταίο -και σημαντικότατο- σκέλος της διμερούς συνεργασίας που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εταιρείας Rosoboronexport, Βλαντιμίρ Γκοντσάροφ, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο TASS, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με αντίστοιχες τουρκικές, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο πρότζεκτ.
[graphiq id=”dggMFWJdQZD” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας” width=”700″ height=”688″ url=”https://w.graphiq.com/w/dggMFWJdQZD” ]
«Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μία ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων και ειδικότερα για τα εναέρια αμυντικά συστήματα που παράγει η Ρωσία. Επίσης, συζητήσαμε για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, με όπλα τελευταία τεχνολογίας», τόνισε ο Γκοντσάροφ. Τις συζητήσεις επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συστοιχία πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε την επιτάχυνση της άρσης των κυρώσεων που πλήττουν τις τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, βασιζόμενος στις αμυντικές συμφωνίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις από το NATO και τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχεις εντός του μήνα συνάντηση και με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο των Αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση επί μακρός, ενώ η προσπάθεια προσέγγισης που έγινε δια μέσου του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Φλιν, έπεσε στο κενό με την ατιμωτική αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την αποκάλυψη των διασυνδέσεών του με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω… Ολλανδίας.
[graphiq id=”8I9u1jgzWyV” title=”Τουρκία: Αμυντικές δαπάνες” width=”700″ height=”634″ url=”https://w.graphiq.com/w/8I9u1jgzWyV” ]