Νέα δυναμική στο Παλαιστινιακό μετά τη συνάντηση Τραμπ-Αμπάς

Νέα δυναμική στο Παλαιστινιακό μετά τη συνάντηση Τραμπ-Αμπάς

Δυναμική βελτίωσης του κλίματος δημιουργείται στο Παλαιστινιακό με την παρέμβαση των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να μην έχει πλήρη γνώση του θέματος και κατανόηση των ισορροπιών, τα λόμπι Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται να έχουν κάνει σημαντική προεργασία στην Ουάσιγκτον με το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.

Αυτή ην αίσθηση άφησε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μαχμούτ Αμπάς σήμερα στον Λευκό Οίκο, η οποία ακολούθησε τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Τραμπ αν και είχε εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του για τη μεταφορά της πρεσβείας του Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην οικοδόμηση νέων οικισμών, στρώνοντας το έδαφος για την επαφή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ επιτίθεται στην Ευρώπη, αλλά Harley, BMW και Polaris του απαντούν

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε να απομακρύνεται από την πάγια θέση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για τη δημιουργία δυο κρατών, αποδεχόμενος -εν μέρει τουλάχιστον- την προσέγγιση του Ισραήλ.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα πεπεισμένος σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αφού υποδέχθηκε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς.
[graphiq id=”kj1ywBqeb9X” title=”Δημοσκόπηση: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι που πιστεύουν στη λύση δυο κρατών (εκτίμηση πεποίθησης αντίθετης κοινότητας)” width=”700" height=”638" url=”https://w.graphiq.com/w/kj1ywBqeb9X” ]

«Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα το καταφέρουμε» επισήμανε ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσδοκά ότι θα καταφέρει να οδηγήσει σε επιτυχία ένα ζήτημα στο οποίο οι προκάτοχοί του απέτυχαν. Δίπλα του ο Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια σύντομη δήλωση σε σχετικά αισιόδοξο κλίμα.

Διαβάστε  Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό

Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του σε μια λύση δύο Κρατών, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δείξει κατά το παρελθόν να την αμφισβητεί, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια «ιστορική ειρηνευτική συνθήκη» υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι ένας «διαμεσολαβητής», ένας «διαιτητής» ή ένα πρόσωπο «που θα διευκολύνει» μια διαδικασία «η οποία θα οδηγήσει στην ειρήνη», ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στο γεγονός ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν καθιστούν απαραίτητα μη επιτεύξιμο το στόχο.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες θα χάσουν αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων

«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, άκουγα πάντα ότι η δυσκολότερη συμφωνία που μπορεί να συναφθεί είναι πιθανόν εκείνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ας δούμε εάν θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε αυτόν τον ισχυρισμό» συμπλήρωσε.
[gra[graphiq id=”lGbWSeeZk0t” title=”Ισραηλινοί εποικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας το 2015" width=”700" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/lGbWSeeZk0t” ]

Διαφήμιση