Τη χαριστική βολή στο σχέδιο της Κομισιόν για επαναφορά του συστήματος Σένγκεν που θα σημάνει τον περιορισμό συνοριακών ελέγχων που κατ εξαίρεση έχουν επιβάλλει χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη, έδωσε ο ακραίος Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.
Ο Ντε Μεζιέρ, γνωστός για τις επικριτικές του θέσεις απέναντι στην προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ και για την προώθηση ιδιαίερα σκληρής ατζέντας επί του θέματος καθώς και για διαρροές που αποδυνάμωσαν την καγκελάριο, δια του εκπροσώπου του, βάζει την επαναλειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν στην κατάψυξη.
Διαβάστε επίσης: Έτσι ξεσκίζουν την Ευρώπη
“Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα -τόσο για μεταναστευτικούς όσο και για λόγους ασφαλείας αποκλείεται να παραιτηθούμε από τους συνοριακούς ελέγχους”.
Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροντ εξέφρασε σήμερα την αντίθεση του Βερολίνου στην πρόταση της Κομισιόν για επιστροφή στο σύστημα Σένγκεν το αργότερο το Νοέμβριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές έχει εξομαλυνθεί πρότεινε την Τρίτη η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία να άρουν σταδιακά τους ελέγχους στα σύνορα εντός των επόμενων έξι μηνών.
Σημειωτέον ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα του Σένγκεν που εξαιτίας της δραματικής αύξησης των προσφυγικών ροών είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία.
Η Κομισιόν έχει αναγάγει την επαναλειτουργία της Σένγκεν σε κορυφαία προτεραιότητα καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ οι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί ανεβάζουν το κόστος μεταφοράς προϊόντων και ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, το αν σε μισό χρόνο θα ακυρωθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας θα εξαρτηθεί από την “επάρκεια” της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας εστιάζει πλέον στην εντεινόμενη δυναμική του μεταναστευτικού ρεύματος από την Αφρική προς την Ιταλία, η οποία βρίσκεται ήδη στα όριά της και πιέζει για μαζικές μετεγκατάστασεις. Αν σε αυτό τη φάση χαλαρώσουν οι έλεγχοι, ο Ντε Μεζιέρ εκτιμά, ότι θα σταλεί λάθος μήνυμα και θα ενισχυθούν οι ροές εντείνοντας το πρόβλημα.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού κύματος από την Αφρική, το οποίο ωστόσο δύσκολα χαλιναγωγείται, καθώς ο λιμός πλήττει πέντε χώρες και επηρεάζει πληθυσμό που υπερβαίνει τα 16 εκατομμύρια. Παράλληλα η επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και τη Νιγηρία εντείνει τις ροές. Το πρόβλημα όμως καθίσταται εκρηκτικό από την ανάληψη του ελέγχου των δικτύων διακίνησης από τον ISIS που διψασμένος για έσοδα σπρώχνει ολοένα και περισσότερους μετανάστες στη Μεσόγειο.
Το Βερολίνο εκφράζει ανησυχίες και για την παγωμένη διαδικασία μετεγκατάστασης καθώς πολλές είναι οι χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στον επιμερισμό του βάρους. Επίσης νύξεις γίνονται για την μη τήρηση των κανονισμών του Δουβλίνου για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες στην ΕΕ.
[infogram id=”asylum_granted_eu” prefix=”iV2″ format=”interactive” title=”Asylum granted EU”]