Η Fed δεν εξέπληξε κανένα, το αφήνει στον Τραμπ

Η Fed δεν εξέπληξε κανένα, το αφήνει στον Τραμπ

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη, ωστόσο η ανακοίνωση της αναδεικνύει υπόκωφο προβληματισμό για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς και το πολιτικό ρίσκο που προκαλεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εμφανίζεται μεν αισιόδοξη αλλά εμφανώς πιο συγκρατημένη, χωρίς ωστόσο ακόμα να υπάρχουν επαρκείς λόγοι για επανεξέταση της πολιτικής αυξήσεων στα επιτόκια που έχει εξαγγείλει.

Τα παρεμβατικό επιτόκιο της Fed διατηρήθηκε αμετάβλητο στο εύρος-στόχο 0,75%-1%, ενώ δεν πρόσφερε πολλές ενδείξεις για το αν η πρόσφατη αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδιά της για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων το τρέχον έτος.

Διαβάστε  Ελληνικής καταγωγής ο φερόμενος μακελάρης του Τέξας, τουλάχιστον 8 οι νεκροί

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 1% στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ οι αξιωματούχοι εκτίμησαν πως θα ακολουθήσουν ακόμη δύο αυξήσεις, της τάξης του 0,25%, φέτος. Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει αυτές τις κινήσεις τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο.
[graphiq id=”6jnythPBF9H” title=”ΗΠΑ: Επιτόκια VS Πληθωρισμός” width=”700" height=”661" url=”https://w.graphiq.com/w/6jnythPBF9H” ]

Διαφήμιση

Η σημερινή απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο οι επενδυτές αναζητούσαν “σήματα” για το αν η πρόσφατη αδυναμία στα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης του πληθωρισμού το Μάρτιο, ενδέχεται να αλλάξει τα πλάνα της τράπεζας για την επόμενη συνεδρίαση, στις 13-14 Ιουνίου. Οι επενδυτές δίνουν 70% πιθανότητα στο σενάριο μίας, τουλάχιστον, αύξησης των επιτοκίων έως τον Ιούνιο.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Ενώ στην ανακοίνωσή τους οι αξιωματούχοι επισημαίνουν την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρουν επίσης τη συνεχιζόμενη ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση των δαπανών των επιχειρήσεων που εμφανίζονταν υποτονικές τα τελευταία τρίμηνα.

Παρά την ήπια, μόνο, αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών, η ανακοίνωση αναφέρει πως “τα θεμελιώδη που δικαιολογούν την περαιτέρω άνοδο της κατανάλωσης παραμένουν ισχυρά”.
Η Κεντρική Τράπεζα περιγράφει και αυτή τη φορά τους κινδύνους για το outlook ως “σχετικά ισορροπημένους”, που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι θεωρούν εξίσου πιθανό η εικόνα της οικονομίας να είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτό που προβλέπεται.
[gra[graphiq id=”bO37RN6EexL” title=”ΗΠΑ: Πρόβλεψη αύξησης επιτοκίων” width=”700" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/bO37RN6EexL” ]

Διαβάστε  Συγχωνεύθηκαν AT&T-Time Warner παρά τις αντιδράσεις Τραμπ, Χίλαρι, Σάντερς

Διαφήμιση