Τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που διαθέτους οι αρμόδιες υπηρεσίες από την περίοδο του 1990 για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ επεξεργάζονται αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, Άμυνας και Μετανάστευσης με στόχο την εκπόνηση ενός σχεδίου διαχείρισης νέας προσφυγικής κρίσης.
Η κατάσταση στη γειτονική χώρα παραμένει οριακή, καθώς -παρά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις- δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα βήματα στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια
Θετική ένδειξη που επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων άρα και τις σφαίρες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή ήταν οι επαφές του Βλάντιμιρ Πούτιν με την Άγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν και η κατάσταση στην πΓΔΜ δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εν τούτοις το θέμα μπορεί να επιλυθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, εφόσον επαναλειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας και έχουν τις σχετικές ελευθερίες οι υπουργοί Εξωτερικών.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας της περιοχής αλλά και μαστιζόμενη ήδη από προσφυγική κρίση διαμορφώνει σχέδια και επιλογές για την καλύτερη αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ενημέρωση του έκτακτου σχεδίου υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων από την πΓΔΜ, μετά τα πρόσφατα επεισόδια στην γειτονική χώρα.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δημιουργία καταυλισμών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν μαζικό αριθμό προσφύγων από την γειτονική χώρα, που σε περίπτωση εμφύλιας σύρραξης, υπολογίζεται πως θα περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελεύθερος Τύπος. Έχουν μάλιστα βολιδοσκοπηθεί συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα στηθούν καταυλισμοί και θα γίνεται εκεί καταγραφή των εισερχομένων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των ροών.
Στην γειτονική χώρα εξάλλου υπάρχει ήδη «γραφείο ανάλυσης πληροφοριών», που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια είναι άγνωστο πού θα καταλήξει, ενώ δεν αποκλείονται πλέον ακραίες καταστάσεις – ακόμα και ο εμφύλιος.