Το ΔΝΤ βάζει στο κάδρο τον Σόιμπλε

Το ΔΝΤ βάζει στο κάδρο τον Σόιμπλε

Διαρροές και δηλώσεις με στόχο να μεταφέρει το επίκεντρο της πίεσης από την Ελλάδα στο Βερολίνο έκαναν παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη ουσιαστικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέος ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι η συμφωνία στην Αθήνα τακτοποιεί ένα προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά επιμένει ότι χρειάζεται ακόμα η ελάφρυνση του χρέους.

Η συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ, την όποια έχουν εκφράσει πολλές φορές τόσο οι εκπρόσωποί του όσο και η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Μέρκελ στρώνει το έδαφος early-exit της Ελλάδας την Πέμπτη

Η θέση του ΔΝΤ ομοιάζει κατά κάποιον τρόπο με αυτήν του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, αν και δεν αναφέρεται στο χρέος, δεν βιάζεται να… πανηγυρίσει την συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς, όπως τονίζει, χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Σόιμπλε θέλει “συνεννόηση” και όχι “συμφωνία”

Διαβάστε  ΔΝΤ: Ευέλικτο το μεταμνημονιακό πλαίσιο για την Ελλάδα

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση υποβιβάζοντας τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σε “συνεννόηση” και ζητώντας νέες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το πλεόνασμα.

Ακολουθεί το κοινό ανακοινωθέν των θεσμών για τη Συμφωνία:

«Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με δέσμη πολιτικών για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας του ΕΜΣ. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως την εν λόγω δέσμη πολιτικών. Τις προσεχείς εβδομάδες, η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».

Διαφήμιση