Πιέσεις στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνηση από το Σοσιαλιστικό κόμμα και τα αλβανόφωνα κόμματα άσκησε κατά την επίσκεψή του στην πΓΔΜ ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας που μπλοκάρει τη διαδικασία φάνηκε να υπαναχωρεί, ζητώντας όμως παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ για την άρση των αδιεξόδων.
Ο Χόιτ Μπράιαν Γιαναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρώπη, προοπτική που ωστόσο δνε υφίσταται τόσο γιατί απέχει πολύ σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί, όσο και γιατί οι πόρτες της ΕΕ είναι κλειστές σε αυτή τη φάση και αναμένεται να παραμείνουν για καιρό.
Διαβάστε επίσης: Σκόπια: Αλβανικός εθνικισμός, η παγίδα Ερντογάν
Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ κρατά τα κλειδιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς δεν έχει παραδώσει την εντολή στο σοσιαλιστικό κόμμα που έχει κερδίσει τις εκλογές, η δήλωση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, αποτελεί αίνιγμα για δυνατούς λύτες.
Διαβάστε επίσης: Ανάφλεξη στα Σκόπια, εισβολή στη Βουλή
Ιδιαίτερο πολιτικό και σημειολογικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του Χόιτ Μπράιαν Γι με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, καθώς καταδεικνύει τη στήριξη των ΗΠΑ στο πρόσωπό του παρά την εσωτερική αμφισβήτησή του.
Αν και αντιδράσεις δεν έχουν καταγραφεί ακόμα, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων των πολιτικών παραγόντων της χώρας με τον Αμερικανό διπλωμάτη, εν τούτοις αναμένονται νέες δηλώσεις και αντιδράσεις εντός των επομένων ωρών.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Χόιτ Μπράιαν Γι τόνισε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση αυτή θα οδηγήσει τη χώρα εγγύτερα στην ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση. Όπως είπε, είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να βρουν τρόπο ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμα πως αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ανησυχίες για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες αυτές θα πρέπει να συζητούνται εντός του Κοινοβουλίου και όχι έξω από αυτό.
«Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη δυνατότητα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και εκεί (στο Κοινοβούλιο) να υπάρξει συζήτηση για όλα τα θέματα»
είπε ο ΓΙ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «MIA». Ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον εκλεγέντα κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, Αλβανό πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως νομιμοποίηση του, μολονότι η εκλογή του θεωρήθηκε «πραξικοπηματική», τόσο από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ όσο και από τον ηγέτη του VMRO Νικολά Γκρούεφσκι, με το επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκε ο κανονισμός.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια
Ερωτηθείς αν η συνάντησή του με τον Ταλάτ Τζαφέρι ισοδυναμεί με αναγνώρισή του ως πρόεδρο της Βουλής, ο Γι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με τον Ταλάτ Τζαφέρι και πρόσθεσε ότι το ίδιο έχουν πράξει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Βερολίνο.
«Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης»
είπε προσθέτοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να πληρώνονται οι μισθοί. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ ζήτησε από τις ΗΠΑ, ως στρατηγικό εταίρο της ΠΓΔΜ, να βοηθήσουν για την άρση των εμποδίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου με τον Νικολά Γκρούεφσκι, το κόμμα του τελευταίου επανέλαβε το αίτημα για νέες εκλογές, ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ διακήρυξε ότι θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης άμεσα με τα αλβανικά κόμματα.
Παρά την επιμονή του Γκρουέφσκι στο αίτημα για εκλογές η ξεκάθαρη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ στο σοσιαλιστικό κόμμα και τα αλβανικά κόμματα που το στηρίζουν εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και βραχύβιας.
Ακόμα και στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ο κρατικός μηχανισμός θα συνεχίσει να ελέγχεται από τον Γκρουέφσκι και το κόμμα του, γεγονός που καθιστά την εύρυθμη λειτουργία κυβέρνησης και χώρας απατηλό όνειρο