Ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Λειτουργική η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

Ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Λειτουργική η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

Λειτουργικό είναι από σήμερα το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD των ΗΠΑ στη Νότιο Κορέα, σε μια κίνηση-έκπληξη καθώς οι τελικές αποφάσεις αναμένονταν να ληφθούν μετά τις εκλογές στη Νότιο Κορέα. Λίγο νωρίτερα η Βόρειος Κορέα είχε δημοσιεύσει μια ιδιαίτερα εμπρηστική δήλωση απαντώντας σε κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν΄. Κορέας στα οποία συμμετείχε το στρατηγικό βομβαρδιστικό B1-B, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι στα όρια πυρηνικού πολέμου.

Είναι άγνωστο αν για την ενεργοποίηση του THAAD έχει δώσει τη σιωπηρή του συγκατάθεση το Πεκίνο που αντιδρούσε στην προοπτική. Η ανακοίνωση ακολουθεί την υπαναχώρηση των ΗΠΑ στη σύνοδο των ASEAN όπου στο επίσημο ανακοινωθές δεν περιλήφθηκαν διατυπώσεις που θα “ενοχλούσαν” το Πεκίνο όσον αφορά τα διαφιλονικούμενα και τα τεχνητά νησιά καθώς και την στρατιωτικοποίησή τους.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

[graphiq id=”4ggVI7i3eWV” title=”Διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα” width=”700" height=”483" url=”https://w.graphiq.com/w/4ggVI7i3eWV” ]

Διαφήμιση

Το THAAD είναι μεν επιχειρησιακό αλλά με περιορισμένη λειτουργικότητα όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των αξιωματούχων, ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να προκαλέσουν δυσφορία στο Πεκίνο. Όπως ανακοινώθηκε η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να αναχαιτίσει βορεοκορεατικούς πυραύλους, ωστόσο η πλήρης δομή του θέλει ακόμα αρκετούς μήνες ανάπτυξης πριν καταστεί λειτουργική.

Διαβάστε  Πειραγμένα τα stress tests της Fed για Goldman Sachs και Stanley

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότιο Κορέα στα πλαίσια του οποίου υπήρξε διέλευση σε υψηλό επίπεδο από υπερηχητικό στρατηγικό stealth βομβαρδιστικό B-1B το οποίο, σύμφωνα με τη Βόρειο Κορέα έκανε άσκηση ρίψης πυρηνικής βόμβας.

Με ανακοίνωση που ακολούθησε την άσκηση η Βόρειος Κορέα προειδοποιεί ότι οι “απερίσκεπτες προκλήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ οδηγούν την κατάσταση σε κλιμάκωση, στο χείλος πυρηνικού πολέμου”.
[gra[graphiq id=”3UYPCI5mseN” title=”Μεγάλες πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700" height=”1077" url=”https://w.graphiq.com/w/3UYPCI5mseN” ]

Διαβάστε  Αναστέλλεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Διαφήμιση