Ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, μετά από Μαραθώνιο 12 ωρών στο Χίλτον, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για το Eurogroup της 22ας Απριλίου και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την άλλη. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί το κόστος της συμφωνίας στο εσωτερικό και να επιδιώξει προσδιορισμό των μέτρων μείωσης του χρέους στο Eurogroup.
Αν και η επίτευξη SLA τόσο με τους Ευρωπαίους όσο και με το ΔΝΤ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της άρσης της αβεβαιότητας για την οικονομία την επαναφέρει σε πολιτικό επίπεδο καθώς η κυβέρνηση καλείται να περάσει μια σειρά μέτρων μελλοντικής εκπλήρωσης τα οποία θα πλήξουν την κοινωνία, με την αντιπολίτευση να βρίσκεται απέναντι.
Η κυβέρνηση κινείται τώρα στο εσωτερικό μέτωπο για την άμεση κατάθεση του πολυνομοσχεδίου αλλά και την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείρισή του. Πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο αποτελούν οι κορώνες του Αλέξη Τσίπρα για υπαναχώρηση στη συμφωνία αν δεν υπάρξουν μέτρα για το χρέος, καθώς οι θεσμοί θέλουν να κατέβουν οι τόνοι και να καμφθεί η ρητορική.
Στο μέτωπο του χρέους οι πιέσεις ΔΝΤ και ΕΚΤ για την ανάγκη δεσμευτικών αποφάσεων και επαρκούς προσδιορισμού των μέτρων ελάφρυνσής του αποτελούν την προμετωπίδα της ελληνικής στρατηγικής ενόψει του Eurogroup. Η ευθυγράμμιση της ΕΚΤ με το ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους συσχετίζοντας και την ένταξη στο QE με την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας, αποτελεί μια κίνηση που βελτιώνει τις πιθανότητες για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup, μπορεί όμως να μεγιστοποιήσει και τις απώλειες στην περίπτωση αποτυχίας προσδιορισμού των μέτρων.
Το ζήτημα προσδιορισμού της έννοιας “μεσοπρόθεσμα” όσον αφορά τα πλεονάσματα αλλά και το ύψος τους θα συζητηθεί στο Eurogroup σε συνάρτηση με τα μέτρα για το χρέος.
Το τελικό πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει μέτρα και αντίμετρα 3,8 δισ. για τη διετια 2019-2020, ήτοι συνολιά 3,8 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα εστιάζουν σε μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, ενώ τα αντίμετρα στο κοινωνικό κράτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, φοροελαφρύνσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει και περικοπή στις επικουρικές συντάξεις με το μέσο εισόδημα από συντάξεις να διαμορφώνεται στο 9%, ενώ η μέγιστη περικοπή σε κύριες και επικουρικές θα φτάσει στο 18%. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση πέτυχε καθολική -για το σύνολο του πληθυσμού- εφαρμογή της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα. Η έκπτωση φόρου θα φτάσει στα 1.250 ευρώ από το 2020, ενώ δεν αλλάζει το όριο στις ομαδικές απολύσεις.
«Έχουμε πλέον συμφωνία την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει με νόμους ή με αποφάσεις»
δήλωσε αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι πλέον
«ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»
Οι συζητήσεις για το χρέος θα προχωρήσουν διότι τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 θα συζητηθούν «πακέτο» με το θέμα του χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και μέτρα που «μας στενοχωρούν» αλλά και κάποια θετικά στοιχεία όπως τα αντίμετρα, το γεγονός ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018. Επίσης επιτεύχθηκε η εξαίρεση κάποιων εταιριών από το ΤΑΙΠΕΔ και η μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Κυριακών, υπάρχει διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές αλλά και στους τουριστικούς μήνες, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.