Το δεύτερο βήμα στην επαναπροσέγγιση Μέρκελ-Πούτιν έγινε, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα και για διάλογο Πούτιν-τραμπ που είναι προγραμματισμένος για σήμερα επίσης. Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Σότσι της Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά το 2015 σε διμερές επίπεδο, αποτελεί σαφές μήνυμα του νέου επιπέδου που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια παρασκηνιακών διεργασιών.
Η ατζέντα της συνάντησης αποδείχθηκε ευρεία καθώς και από τις δυο πλευρές συμμετείχαν σύμβουλοι διεθνών σχέσεων και οικονομικών καθώς και ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ήδη από τον προθάλαμο τέθηκαν τα θέματα της Συρίας, της Λιβύης και των δικαιωμάτων των γκέι από γερμανικής πλευράς, ενώ η Ρωσία αναζητά τον οδικό χάρτη για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Δύση.
Το πρώτο βήμα της επαναπροσέγγισης αποτελείτο από μια σειρά εμπορικών-ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και Γερμανίας-Ρωσίας, τις οποίες επωμίστηκε και υλοποίησε η Άγκελα Μέρκελ, ανοίγοντας στην ουσία την πίσω πόρτα των κυρώσεων και της ΕΕ προς όφελος της Ρωσίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ ανακοινώθηκε και τηλεφωνικό ραντεβού Πούτι-Τραμπ για τη Συρία και την τρομοκρατία. Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα υποδεχθεί στη Ρωσία τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά υλοποίηση της συμφωνίας επαναπροσέγγισης, των δυο χωρών, η οποία τόσο στη Συρία όσο και στα οικονομικά φαίνεται να έχει παγώσει καθώς η Ρωσία έχει βρει modus operandi με τις ΗΠΑ και το NATO στη Μέση Ανατολή και θέλει να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στη Γερμανία.
Η συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος την Γερμανίδα καγκελάριο, την ευχαρίστησε για την επίσκεψη της και την πρόθεση της να τον ενημερώσει όπως είπε για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο, δηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει την επίσκεψη αυτή και να μη συζητήσει μαζί της τις διμερείς σχέσεις, όπως και τα κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως αυτά που αφορουν την Ουκρανία, τη Συρία και ενδεχομένως άλλες περιοχές του κόσμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, επεσήμανε ότι
“η συνεργασία, δεν είναι κάποια μπλόφα, αλλά από την συνεργασία κρίνεται το μέλλον ολόκληρων επιχειρήσεων και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων”
όπως και ότι η συνεργασία αυτή
“συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας”
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, εξέφρασε την ικανόποίηση του για την πορεία τους, καθώς όπως είπε “με ικανοποίηση διαπιστώσαμε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, συγκεκριμένα ο όγκος των οποίων στο διάστημα Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου σημείωσε αύξηση της τάξεως του 43%”. Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, οι πωλήσεις του οποίου καλύπτουν σχεδόν το 35% των αναγκών της γερμανικής αγοράς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν ήταν “εντατικές” , ότι η Μόσχα και το Βερολίνο πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο, παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, ενώ χαρακτήρισε την Ρωσία “εποικοδομητικό εταίρο” για την G20.
“Οταν συνομιλούμε μεταξύ μας, παρόλα αυτά κατανούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, όταν κοιτάμε την μακραίωνη ιστορία των σχέσεων μας. Αντιλαμβάνόμαστε παρόλα αυτά επίσης ότι πρέπει να συνεχίζουμε πάντα τον διάλογο, επειδή κάθε συνομιλία, κάθε συζήτηση μπορεί να μας διδάξει κάτι”
είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ
Στις συνομιλίες παραβρέθηκαν από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και Βλαντισλάβ Σουρκόφ, ενώ από γερμανικής πλευράς ο σύμβουλος της καγκελαρίου επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Κριστόφ Χόϊσγκεν, ο σύμβουλος επί θεμάτων οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής Λαρς Χέντρικ Ριόλλερ και ο σύμβουλος επί ζητημάτων ευρωπαϊκής πολιτικής Ούβε Κορζέπιους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχαν διαπίστωσαν ότι οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν βαλτώσει και πως χρειάζεται μια νέα ώθηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι Ρωσία και η Γερμανία δεν έχουν σαφή αντίληψη, για το πώς μπορεί να δοθεί ώθηση στο Κίεβο όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ.
Σαφές είναι και το μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το ζήτημα της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στην Συρία δεν συζητήθηκε
Αντιστοίχως εκτός ατζέντας έμεινε κκαι το ζήτημα της ένταξης των ΗΠΑ στην τετραμερή “ομάδα της Νορμανδίας”.