Πρωτομαγιά με σκληρή καταστολή από Ερντογάν, υπό το φόβο κατάληψης της Ταξίμ

Πρωτομαγιά με σκληρή καταστολή από Ερντογάν, υπό το φόβο κατάληψης της Ταξίμ

Με χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ και προσαγωγές 207 ατόμων, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κράτησαν τους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς μακριά από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Το απόρθητο που διατήρησε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ισχυρή συμβολική σημασία καθώς η πλατεία υπήρξε επίκεντρο για εβδομάδες διαδηλώσεων το 2013, ενώ οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πέρασαν με οριακή πλειοψηφία στο Δημοψήφισμα έχουν διχάσει τη χώρα, με την αντιπολίτευση να αναζητά τρόπο να κάνει μια ισχυρή δήλωση.

Οι διαμαρτυρίες αναμένονταν πιο συγκρατημένες φέτος αφού τα συνδικάτα είχαν δηλώσει ότι δεν θα επιχειρούσαν να πορευτούν στην πλατεία που υπήρξε ένα παραδοσιακό σημείο συγκέντρωσης για αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες, καθώς το σημείο είχε κηρυχθεί εκτός ορίων για τους διαδηλωτές.

Διαβάστε  Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν (infographic)

Η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή σε όλη την πόλη και στη συνοικία Mecidiyekoy χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ σε μια ομάδα διαδηλωτών που προσπαθούσαν να πορευτούν προς την πλατεία.

Διαφήμιση

Στη γειτονιά Μπεσίκτας, όπου πριν από δύο χρόνια η αστυνομία χρησιμοποίησε πυροβόλο όπλο σε διαδηλωτές της Μεγάλης Ημέρας, δεκάδες άνθρωποι συσπειρώθηκαν για να προσπαθήσουν να φτάσουν στον Taksim.

Διαβάστε  Άγριο πογκρόμ Ερντογάν, απολύει 18,600 με ένα διάταγμα

Διαβάστε επίσης: Wikipedia τέλος στην Τουρκία, το μπλόκαρε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει επικριθεί ισχυρά για δραματική μείωση της ελευθερίας του λόγου και άλλων βασικών δικαιωμάτων, στο πογκρόμ που ακολούθησε το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Σε διαθεσιμότητα 9.103 αστυνομικοί, αποδεκατίζονται τα σώματα ασφαλείας

Μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που κέρδισε τον προηγούμενο μήνα και του παραχωρεί σαρωτικές νέες εξουσίες, έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση 3.900 ατόμων από δημόσιες θέσεις και ένοπλες δυνάμεις και την απαγόρευση πρόσβασης στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, επικαλούμενος νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση πρόσβασης σε ιστότοπους που θεωρούνται άσεμνοι ή απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Διαφήμιση