Μάλτα πρόωρες εκλογές στη σκιά των Panama Papers

Μάλτα πρόωρες εκλογές στη σκιά των Panama Papers

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 3 Ιουνίου προκήρυξε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του. Η κίνηση έρχεται σε μια φάση που οι αποκαλύψεις για εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος στα Panama Papers.

Αν και ο Μουσκάτ είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί το ίδιο πρωί που θα προέκυπτε άμεση σχέση του ιδίου ή της συζύγου με τα Panama Papers και κάτι τέτοιο δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενώ η χώρα είναι στην προεδρία της της ΕΕ αποτελεί κίνηση που αποκαλύπτει πανικού.

Διαβάστε  Ιταλία και Μάλτα έκλεισαν τα λιμάνια σε 629 μετανάστες

Διαβάστε τα πάντα για τα Panama Papers

Διαφήμιση

Είναι ωστόσο η δεύτερη φορά που μαλτέζικη κυβέρνηση προσφεύγει σε εκλογές κατά τη διάρκεια προεδρίας ευρωπαϊκού οργάνου, καθώς το ίδιο είχε πράξει και το 2011, όταν προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές ενώ η χώρα ήταν στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
[graphiq id=”k1ZJDMz9nUh” title=”Σύνθεση διαρροών από τα Panama Papaers” width=”700" height=”708" url=”https://w.graphiq.com/w/k1ZJDMz9nUh” ]

Διαβάστε  Έκανε το double ο Ερντογάν αλλά μαζί με τους εθνικιστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Απριλίου το γραφείο του Πρωθυπουργού αρνήθηκε κατηγορίες για εμπλοκή στα Panama Papers, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε τότε την παραίτησή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στα Panama Papers εμπλέκονται 714 εταιρίες με έδρα τη Μάλτα. Από τις διασταυρώσεις προκύπτει εμπλοκή του πρώην υπουργού Εργασίας και αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Κόνραντ Μίτσι καθώς και του προσωπάρχη του Μουσκάτ, Κέιθ Σέμπρι.

Διαβάστε  Άνοιξαν οι κάλπες για 62 εκατ. Τούρκους, εντός και εκτός της χώρας

Διαφήμιση