Οι ΗΠΑ “πλήρωσαν” την Κίνα στη Σύνοδο του ASEAN

Οι ΗΠΑ “πλήρωσαν” την Κίνα στη Σύνοδο του ASEAN

Ακούγοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημοσίως για πιέσεις προς την Κίνα για τη διαχείριση της κρίσης της Βορείου Κορέας, να στέλνει αεροπλανοφόρα και υποβρύχια και το Πεκίνο να παραμένει σιωπηρό, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τα ανταλλάγματα που έχει λαμβάνειν η Κίνα.

Η Σύνοδος των χωρών της Νοτιοδυτικής Ασίας (ASEAN) αποδεικνύεται το έδαφος του “συμψηφισμού” και επιβεβαιώνει το ρητό “what begins in Asia, ends in Asia and stays in Asia”, καθώς το ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε 12 ώρες μετά τη λήξη της, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πεκίνου και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό εις βάρος των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε δημοσίως ότι εγκατέλειψε τη διαδικασία ανακήρυξης της Κίνας “currency manipulator” ως αντάλλαγμα στη διαμεσολάβηση στη Βόρειο Κορέα.

Χωρίς ακόμα να έχει ξεδιπλωθεί η κατάσταση ο Ντόναλντ Τραμπ έκαψε δυο ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά, ενώ οι προκλήσεις από τη Βόρειο Κορέα συνεχίζονται με δυο δοκιμαστικές βολές βαλλιστικών πυραύλων μέσα σε 15 ημέρες.

Διαβάστε  Εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και ΕΕ με το πιστόλι στον κρόταφο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν μετέχει στη Σύνοδο των ASEAN όπου εκπροσωπούνται δέκα χώρες της περιοχής και η οποία διεξήχθη στις Φιλιππίνες, οι σχέσεις των οποίων με τις ΗΠΑ έχουν διαρραγεί μετά την εκλογή του Ροντρίγκο Ντουτέρτε στην εξουσία και την εκτράχυνση των σχέσεων με τον Μπαράκ Ομπάμα που οδήγησε σε αίτημα για αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα.

Διαβάστε  Εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας: Ο χάλυβας ο μεγάλος χαμένος, ποιοί κερδίζουν

Στην κοινή διακήρυξη δεν περιλαμβάνονται αναφορές στην “απόκτηση και στρατιωτικοποίηση της γης” που στόχευαν στις κινεζικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα, οι οποίες περιέχονταν στο ανακοινωθέν της προηγούμενης Συνόδου των ASEAN.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπαναχώρηση τεσσάρων χωρών, των οποίων οι διπλωμάτες ζητούσαν πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, καθώς εν τέλει συνυπέγραψαν το “συμφιλιωτικό” ανακοινωθέν.

Διαβάστε  Εμπορικές αψιμαχίες ΗΠΑ-Κίνας: Δασμούς σε 1300 προϊόντα επιβάλει η Ουάσιγκτον

με τον τρόπο αυτό ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ παρουσιάζει ως επιτυχία τη συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της οποίας η Κίνα ανέλάβε την υποχρέωση να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο πιέζοντας τη Βόρειο Κορέα και αποδεχόμενη τον ότι “πυρηνική απειλή της Βορείου Κορέας”.
[graphiq id=”3TGU6aIbS6N” title=”ASEAN: Το προφίλ, τα μέλη, τα στοιχεία” width=”700" height=”882" url=”https://w.graphiq.com/w/3TGU6aIbS6N” ]

Διαφήμιση