ΗΠΑ-Ρωσία στηρίζουν τους Κούρδους, απέναντι στον Ερντογάν

ΗΠΑ-Ρωσία στηρίζουν τους Κούρδους, απέναντι στον Ερντογάν

Νέα ανατροπή ισορροπιών και συμμαχιών καταγράφεται στο συριακό μέτωπο καθώς μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ και την προαναγγελία νέων πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή, οι ΗΠΑ ανέλαβαν την περιφρούρηση των συνόρων με δικές τους δυνάμεις.

Με τρόπο αυτό η Ουάσιγκτον καθιστά σαφές στην Άγκυρα ότι δεν δέχεται μονομερείς ενέργειες και ανατροπή του status quo στην περιοχή. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τις κουρδικές πολιτοφυλακής στη Βόρειο Συρία και τους έχει διαθέσει βάση και στρατιωτικούς συμβούλους, τότε διαμορφώνεται μια πλατφόρμα έμμεσης συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας, στην ευρύτερη περιοχή.

Την απαγοήτευσή του εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις κοινές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και Κούρδων πολιτοφυλάκων κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, καθώς η Άγκυρα θεωρεί τη YPG παρακλάδι του PKK και τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Διαφήμιση

Οι YPG είναι η κυριότερη συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), της αραβοκουρδικής συμμαχίας που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον τους στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι. Κατά μήκος των συνόρων έχουν σημειωθεί επίσης συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων πολιτοφυλάκων και των ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν νέες αψιμαχίες, οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιωτικά οχήματα, που φέρουν την αμερικανική σημαία, για να πραγματοποιούν περιπολίες από τη συριακή πλευρά των συνόρων μαζί με μέλη των YPG.

«Δυστυχώς, η παρουσία της αμερικανικής σημαίας πλάι στο (σύμβολο) μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται YPG μας θλίβει βαθιά», είπε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στην Ινδία και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει για το ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, στις 16 Μαΐου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που η συνεργασία της Ουάσινγκτον με τους Κούρδους της Συρίας, που ξεκίνησε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζεται. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Διαφορετικά, θα εξακολουθήσει να συνιστά μια ανησυχία για την περιοχή και για εμάς», ανέφερε.

Η ενέργεια των ΗΠΑ έρχεται μερικές μέρες μόνο πριν τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο και αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να δημιουργήσει τετελεσμένα και να δοκιμάσει τις ανοχές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Εδράζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις αφορμές που είχε δώσει ο Τραμπ, όταν είχε ως Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας τον Μάικ Φλυν, οπότε και οι ΗΠΑ φαίνονταν δεκτικές στα αιτήματα της Άγκυρας για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας επί συριακού εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φλυν ελέγχεται για λεφτά που έλαβε από την τουρκική κυβέρνηση μέσω ολλανδικής εταιρίας συμφερόντων Τούρκου επιχειρηματία, του στενού κύκλου του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να προωθήσει στην Ουάσινγκτον συγκεκριμένες τουρκικές θέσεις, λίγο πριν την ανάληψη καθηκόντων ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ και όντας στέλεχος της καμπάνιας.

Διαφήμιση