Διπλή δολοφονία Ιρανών μιντιαρχών στην Τουρκία, οσμή πρακτόρων

Διπλή δολοφονία Ιρανών μιντιαρχών στην Τουρκία, οσμή πρακτόρων

Ερωτηματικά εγείρει διπλή δολοφονία δυο Ιρανών μιντιαρχών στην Κωνσταντινούπολη σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας και Ιράν είναι σχετικά σταθερές χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και με προοπτικές βελτίωσης υπό τον άξονα που δημιουργεί η Μόσχα στην περιοχή.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη ενός ιρανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου, ο οποίος πέρυσι καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη έξι ετών από ιρανικό δικαστήριο, καθώς και ένα συνεργάτη του. Ο Σαΐντ Καριμιάν, Βρετανός ιρανικής καταγωγής, ο οποίος είχε ιδρύσει το δίκτυο GEM TV και ένας Κουβεϊτιανός συνεργάτης του ήταν σε αυτοκίνητο στη συνοικία Μασλάκ γύρω στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου. Ένα τζιπ τούς έκλεισε τον δρόμο και οι δύο άνδρες δέχτηκαν πυροβολισμούς. Ο Καριμιάν βρέθηκε νεκρός στο όχημα, ο συνεργάτης του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή.

Δεν είναι σαφές αν ο δράστης ήταν ένας ή περισσότεροι. Το τζιπ βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο και καμμένο. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, το κίνητρο της δολοφονίας ήταν ενδεχομένως κάποιες οικονομικές διαφορές που είχε ο Καριμιάν.
Το GEM TV είναι γνωστό για τα ψυχαγωγικά δορυφορικά κανάλια του που μεταδίδουν ξένες ταινίες και σειρές, μεταγλωτισμένες στα φαρσί. Κάνει επίσης δικές του παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικό σειρών. Όμως στο Ιράν, το πρόγραμμα του δικτύου έχει εξοργίσει τις αρχές, οι οπίες το θεωρούν μέρος του πολιτιστικού πολέμου της Δύσης εναντίον των ισλαμικών αξιών.

Διαβάστε  Στοχοποιούνται οι δημοσιογράφοι, υποχωρεί η ελευθερία του Τύπου

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον Καριμιάν σε κάθειρξη έξι ετών, κρίνοντας ότι έκανε προπαγάνδα εναντίον του κράτους και ότι ενεργούσε εις βάρος της εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Καριμιάν συνδεόταν στο παρελθόν με τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που θεωρείτο τρομοκρατική από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2008 και από τις ΗΠΑ μέχρι το 2012. Φέρεται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) βρισκόταν μαζί με άλλα μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού στο στρατόπεδο του Άσραφ, στα βόρεια της Βαγδάτης. Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι ο Καριμιάν έμεινε οκτώ χρόνια στο Άσραφ, πριν φύγει για την Ελβετία, το 1996.

Διαβάστε  Η Ευρώπη απειλεί να εγκαταλείψει το δολάριο στις συναλλαγές με το Ιράν

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πολιτική δολοφονία υπό την κάλυψη υπηρεσιών πληροφοριών, κ΄τι που ωστόσο δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ο χειρισμός της υπόθεσης από τις τουρκικές αρχές και η έλλειψη πληροφοριών δείχνει προσπάθεια πολιτική διαχείρισης, γεγονός που καθιστά το περιστατικό ακόμη πιο ύποπτο.

[graphiq id=”PieLd0BO5" title=”Δολοφονίες δημοσιογράφων ανά χώρα από το 1992" width=”600" height=”645" url=”https://w.graphiq.com/w/PieLd0BO5" ]

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Διαφήμιση