Σύνοδος Κορυφής για τα εσωτερικά προβλήματα του Brexit

Σύνοδος Κορυφής για τα εσωτερικά προβλήματα του Brexit

Με τη Βρετανία να οδεύει σε εκλογές και την Τερέζα Μέι να προσφέρει αλλαγή στάσης στο Brexit εφόσον εκλεγεί διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των 27 με στόχο να διαμορφώσει το πλαίσιο των συζητήσεων και να τεθούν επί τάπητος οι διαφορετικές επιδιώξεις κάθε χώρας από τη Βρετανία.

Διαφήμιση

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 27 που διεξάγεται σήμερα θα βρεθούν οι απαιτήσεις της κάθε χώρας από τη Βρετανία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες από τη διαπραγματευτική ομάδα του Μισέλ Μπαρνιέ και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αποδεκτό από τους ηγέτες για τις διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται στην ουσία για το επόμενο βήμα μετά τους “κανόνες εμπλοκής” που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι η πρώτη προσπάθεια συλλογικής διαμόρφωσης διαπραγματευτικής γραμμής, ώστε να πειστούν οι χώρες να μην ανοίξουν παράλληλα κανάλια διαβουλεύσεων με τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δημιουργούσε φυγόκεντρες τάσεις και νέες πιέσεις για ενίσχυση των εθνικών κυβερνήσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής ακολουθεί το δείπνο που παρέθεσε η Τερέζα Μέι στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και στον Ντόναλντ Τούσκ για τις προθέσεις της σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών, όσον αφορά τον χειρισμό του Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, μίλησε για “ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ”, γεγονός που αποτελεί στροφή από το “hard Brexit” που συζητούσε μέχρι τώρα.

Διαβάστε  Σύνοδος Κορυφής με Τουρκία, Ρωσία και Brexit

Ωστόσο οι θέσεις της Μέι δεν έγιναν φαίνεται να βρίσκουν την αποδοχή της Άγκελα Μέρκελ, η οποία μερικές ώρες αργότερα έκανε λόγο για “αυταπάτες που τρέφουν κάποιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις”. Η Μέι κληθείσα να σχολιάσει απέδωσε τα πυρά της Μέρκελ σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit είναι η ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης». Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Διαβάστε  Τσίπρας στις Βρυξέλλες για Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ και χρέος

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη διαδικασία «απένταξης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.:

  • Πρώτον, η αντιμετώπιση περίπου 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών της ΕΕ που ζουν εκεί και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε..
  • Δεύτερον, το οικονομικό ζήτημα, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο, το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι περίπου 60 δισ. ευρώ.
  • Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι

«27» πριν συζητήσουν για το μέλλον της Ε.Ε., πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν το παρελθόν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες μας και τις οικογένειές τους. Εγγυήσεις που είναι αποτελεσματικές, εκτελεστές, αμερόληπτες και περιεκτικές και οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από απλές και ομαλές διοικητικές διαδικασίες. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει, επίσης, να επιδιώξουμε την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας»

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης (Ευρωπαίοι πολίτες, οικονομικό και Ιρλανδία) θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως τον Οκτώβριο, για να συμπεράνουν αν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, ούτως ώστε να περάσουν στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, που θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
[graphiq id=”fPQ6Keav0YR” title=”Ευρωπαίοι Πολίτες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία” width=”700" height=”794" url=”https://w.graphiq.com/w/fPQ6Keav0YR” ]

Διαβάστε  Στριμώχνει Τουρκία για Συρία, Αιγαίο... Κύπρο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Διαφήμιση