if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο πύραυλος του Κιμ “χτύπησε” τον ΟΗΕ

Πλήγμα στον ΟΗΕ αποτελεί η νέα δοκιμή μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα καθώς πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι εστίασαν στο ζήτημα και ζήτησαν επιτακτικά την αντιμετώπιση της απειλής της Βορείου Κορέας.

Αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν πύραυλος εξερράγη επί εδάφους μετά ην εκτόξευσή του ή στη θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως προηγούμενοι, εν τούτοις είναι σαφές ότι δεν αποτελεί μόνο πρόκληση αλλά και μήνυμα αμφισβήτησης, όπως αυτό ερμηνεύεται στη διεθνή διπλωματική γλώσσα.

[graphiq id=”3WBHYwHR3PT” title=”Δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα” width=”700″ height=”539″ url=”https://w.graphiq.com/w/3WBHYwHR3PT” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι το tweet που έκανε λίγες ώρες μετά την πυραυλική δοκιμή: «Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!».

Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

«Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει προβληματική, επαναβεβαιώνουν τον στόχο της αποπυρηνικοποίησής της και δεσμεύονται σε μια ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ τάσσονται επίσης υπέρ μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων»

αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ-σε τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (…), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα»,

είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας.

Ακόμη, ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο «να επαναφέρουν» τη Βόρεια Κορέα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν απλά άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση εκ των προτέρων.

Τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου καταδίκασε και το Τόκιο, χαρακτηρίζοντάς την απόλυτα απαράδεκτη και κάνοντας λόγο για παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
[graphiq id=”2UJpIj5MHHv” title=”Βόρειος Κορέα: Ποιές χώρες μπορούν να πλήξουν οι πύραυλοί της” width=”700″ height=”1028″ url=”https://w.graphiq.com/w/2UJpIj5MHHv” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version