Τα μηνύματα που στέλνει η Κίνα με το δεύτερο αεροπλανοφόρο

Τα μηνύματα που στέλνει η Κίνα με το δεύτερο αεροπλανοφόρο

Αιφνιδιαστικά και μάλλον εσπευσμένα ανακοίνωσε η Κίνα την καθέλκυση του δεύτερου αεροπλανοφόρου της, μεσούσης της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο και με τα ζητήματα των διαφιλονικούμενων νήσων της Νότιας Σινικής Θάλασσας στο επίκεντρο. Η απόφαση το Πεκίνου θεωρείται ως κίνηση επίδειξης δύναμης και αποφασιστικότητας της Κίνας να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή και να κρατήσει τις ΗΠΑ σε απόσταση, στρατηγική που συνάδει με την ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας είναι το πρώτο που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από την ίδια, ενώ αποτελεί πλέον απαραίτητο όπλο καθώς το Liaoning είναι γερασμένο και χρειάζεται είτε να αποσυρθεί, είτε να περάσει βαρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Στρατηγικά η καθέλκυση του 50,000 τόνων αεροπλανοφόρου, για την ολοκλήρωση κατασκευής του οποίου απαιτούνται ακόμα αρκετές εργασίες, έχει ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος καθώς συμπίπτει με την προσέγγιση του αμερικανικού στόλου υπό το αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καθέλκυσή του αποτελεί ένδειξη των φιλοδοξιών της Κίνας προκειμένου να καταστεί η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της ευρύτερης περιοχής. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο και έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στις γείτονες χώρες.

Ο εξοπλισμός της Κίνας με αεροπλανοφόρα ξεκίνησε με την απόκτηση του «Varyag» το 1998 από την Ουκρανία. Το «Varyag» ήταν ένα ημιτελές αεροπλανοφόρο η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στη Σοβιετική Ένωση και στην συνέχεια πέρασε στην κατοχή της Ουκρανίας μετά την διάλυση του σοβιετικού μπλοκ. Το αεροπλανοφόρο αυτό ρυμουλκήθηκε μέχρι την Κίνα, όπου και υπέστη εκτενείς επισκευές και προσθήκες, έως ότου εγκαινιάστηκε επίσημα με το όνομα «Liaoning» το 2012. Αρχικά, η χρήση του προοριζόταν σύμφωνα με το Πεκίνο για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς ωστόσο πέρυσι χαρακτηρίστηκε επίσημα ως ετοιμοπόλεμο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η JPMorgan προειδοποιεί για ντόμινο χρεοκοπιών στην Κίνα λόγω εμπορικού πολέμου

Η σημαντική αυτή ενίσχυση της Κίνας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμάχη της με την Ταιβάν, καθώς το Πεκίνο εξακολουθεί να απειλεί ότι σκοπεύει με τη χρήση βίας να ανακτήσει ξανά τον έλεγχο της αυτοδιοικούμενης περιοχής με την οποία διαχωρίστηκε ύστερα από εμφύλια σύρραξη το 1949. Κινεζικά αεροπλανοφόρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της κυβέρνησης της Ταιβάν, μια κίνηση την οποία η Κίνα έχει ήδη πραγματοποιήσει στέλνοντας το «Liaoning» στα στενά της Ταιβάν τον Ιανουάριο του 2017.

Διαβάστε  Ξανά στην Κίνα ο Κιμ για συνάντηση με τον Σι

Τα αεροπλανοφόρα της Κίνας θεωρούνται ως απειλή από τους ιστορικούς αντιπάλους της χώρας, την Ιαπωνία και την Ινδία. Αλλωστε είναι γνωστή η διαμάχη ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο για το σύμπλεγμα ακατοίκητων νησιών στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας με το Πεκίνο να έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της ακτοφυλακής στην περιοχή, ενώ έχει επανειλλημμένα στρατιωτικά αεροσκάφη για να κάνουν περιπολίες στην αεροπορική βάση που βρίσκεται εκεί κοντά. Πολλοί Κινέζοι θεωρούν τη διαμάχη ως μια μορφή «κληρονομιάς» της βίαιης εισβολής της Ιαπωνίας και της κατοχής μεγάλου μέρους της χώρας τις δεκαετίες του ‘3ο και του ’40. Πρόκειται για μνήμες που έχουν διατηρηθεί νωπές τόσο από το εκπαιδευτικό σύστημα όσο και τον κρατικό μηχανισμό.
[graphiq id=”4m13LQuxDVz” title=”China vs. Taiwan: Ναυτικές δυνάμεις” width=”700" height=”638" url=”https://w.graphiq.com/w/4m13LQuxDVz” ]

Διαβάστε  Λεφτά για... πυρηνικά, το deal που προσφέρουν στον Κιμ

Διαφήμιση