Ύστατες κινήσεις για να αποφευχθεί κλιμάκωση της ήδη εκδηλωθείσας κρίσης στα Σκόπια πραγματοποιεί ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ η χώρα συνεχίζει να μην έχει κυβέρνηση μετά από δύο μήνες που έχουν πραγματοποιηθεί οι εκλογές και τις οποίες έχουν κερδίσει οι Αλβανοί.
Ο πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε σήμερα έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ενώ μπλοκάρει τη σύσταση κυβέρνησης από τα αλβανικά κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές και έχουν συμμαχίσει με το Σοσιαλδμοκρατικό κόμμα, υπό το φόβο αλβανοποίησης της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Ανάφλεξη στα Σκόπια, εισβολή στη Βουλή
Σήμερα καταφθάνει στα Σκόπια και ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για επαφές με τους επικεφαλής των κομμάτων, όχι όμως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κίνηση η οποία ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Αν και φαίνεται ότι κινείται στην κατεύθυνση της αποφόρτισης της κατάστασης, στην ουσία η έλευση του Αμερικανού διπλωμάτη έχει συμβάλλει καθοριστικά στο ξέσπασμα της βίας.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πΓΔΜ οδηγείται σε εθνοτικές συγκρούσεις και βρίσκεται αντιμέτωπη με το χάος της ακυβερνησίας. Η χώρα έχει βυθιστεί στη βία κατ επανάληψη και στο παρελθόν καθώς αποτελείται από δυο ιδιαίτερα ισχυρές εθνικές μειονότητες.
Τα χθεσινά βίαια επεισόδια που κατέληξαν στον τραυματισμό βουλευτών και του επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τον οποίοι οι Σλαβομακεδόνες-εθνικιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικολά Γκρουέφσκι, κατηγορούν για τη συμμαχία του με τα αλβανικά κόμματα, δεν ήταν παρά μόνο μια ένδειξη της έντασης που έχει συσσωρευτεί.
Διαβάστε επίσης: Σπίθες στα Βαλκάνια: Αντιδρούν οι Σέρβοι στον αλβανικό εθνικισμό
Οι διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE, κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, με αποτέλεσμα των τραυματισμών τεσσάρων εξ αυτών.
Διαβάστε επίσης: Η Αλβανία εκβιάζει την πΓΔΜ με… αποσταθεροποίηση
Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του.
Διαβάστε επίσης: πΓΔΜ: Η Ρωσία θέλει νέες εκλογές και… Γκρουέφσκι
Η πρόθεσή του, ωστόσο, να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη και τη συμμετοχή των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στους κόλπους του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.