Σήμερα επικυρώνεται η ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO

Σήμερα επικυρώνεται η ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO

Την ένταξη στο NATO αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, μια απόφαση που έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Σερβία.

Ήδη η Μόσχα έχει επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές κρασιού από το Μαυροβούνιο, πλήττοντας την τοπική -μικρή- οικονομία καθώς η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για ένα από πλέον εμπορεύσιμα προϊόντα της βαλκανικής χώρας, απορροφώντας το 25% της συνολικής παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο αποτελούσε μέρος της Σερβίας έως και το 2006, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ από το 2009 έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο NATO.[graphiq id=”gdq0TmAizNb” title=”NATO: Το προφίλ, τα μέλη, οι αμυντικές δαπάνες” width=”700" height=”834" url=”https://w.graphiq.com/w/gdq0TmAizNb” ]

Το Μαυροβούνιο
Το Μαυροβούνιο (μαυροβουνιακά: Црна Гора) ή Μοντενέγκρο είναι χώρα στα Βαλκάνια, ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό 620.029 σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει ακτές στην Αδριατική θάλασσα στα νοτιοδυτικά και συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα ανατολικά και την Αλβανία στα νότια. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η Τσετίνιε χαρακτηρίζεται ως Prijestonica, που σημαίνει η πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα.

Διαβάστε  Μαζί θα κλείσουν χρέος και Σκοπιανό

Τον 9ο αιώνα υπήρχαν τρία Σλαβικά πριγκιπάτα στο έδαφος του Μαυροβουνίου: η Ντούκλια, που αντιστοιχεί περίπου στο νότιο μισό, η Τραβουνία στα δυτικά και η Ράσκα στα βόρεια. Το 1042 ο άρχων Στέφαν Βόισλαβ ηγήθηκε μιας επανάστασης που είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Ντούκλια και την εγκαθίδρυση της δυναστείας Βοϊσλάβλιεβιτς. Η Ντούκλια έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της υπό το γιο του Βόισλαβ Μιχαήλο (1046-81).

Η χώρα έγινε τμήμα της Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, διαδόχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 21 Μαΐου 2006 είχε ως αποτέλεσμα (με 55,4% των ψήφων) την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με τη Σερβία, κάτι που αποδέχθηκε και η ίδια. Η χώρα έγινε ανεξάρτητη στις 3 Ιουνίου 2006 και το 192ο μέλος του ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2006. Στις 11 Μαΐου του 2007 έγινε επίσης το 47ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τις 29 Ιουνίου του 2012, το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε  Ανησυχητικές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζει "διαφορές" Ελλάδας-Τουρκίας

Το 80% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% Αλβανοί ενώ το υπόλοιπο 15% είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ, η οποία βρίσκεται μισή στο Μαυροβούνιο και μισή στη Σερβία.

Η Ιστορία

Το Μαυροβούνιο ήταν μέχρι το 1910 ανεξάρτητο πριγκηπάτο. Στην περίοδο 1910 – 1918 μετετράπη σε βασίλειο ώσπου ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Στην Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας 1945 – 1992 το Μαυροβούνιο υπήρξε ως σοσιαλιστική συνιστώσα. Μετά τις ανεξαρτοποιήσεις των υπόλοιπων σοσιαλιστικών δημοκρατιών (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ) αποτέλεσε μέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με τη Σερβία.
[gra[graphiq id=”3akhzUO4IKh” title=”Μαυροβούνιο: Θρησκευτική κατάτμηση πληθυσμού” width=”700" height=”638" url=”https://w.graphiq.com/w/3akhzUO4IKh” ]

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η στρατηγική Ζάεφ για κύρωση και Δημοψήφισμα

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2003 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, έπειτα από μία συμφωνία, μετασχηματίστηκε στην ομοσπονδία Σερβίας και Μαυροβουνίου. Η ομοσπονδία αυτή, διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2006 με την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου ύστερα από δημοψήφισμα. Νομικά διάδοχο κράτος της Ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου είναι η Σερβία.
[graphiq[graphiq id=”gU0d4aZG9dr” title=”Montenegro: Γρήγορα Στοιχεία” width=”700" height=”628" url=”https://w.graphiq.com/w/gU0d4aZG9dr” ]ΠΗΓΗ: Wikipedia, CIA Factbook, Crisis Monitor Intelligence Unit

Διαφήμιση