Κινήσεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην πΓΔΜ κάνουν οι ΗΠΑ αποστέλλοντας τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Χόιτ Μπράιν στην περιοχή για διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος -σύμφωνα με τις ΗΠΑ- εντείνει το πρόβλημα.
Η κατάσταση στα Σκόπια είναι οριακή καθώς επί δύο μήνες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στα φιλοαλβανικά κόμματα, υπό το φόβο αλβανοποίησης της χώρας όπου αλβανικό και σλάβικο στοιχείο συμβιώνουν με εντάσεις και συρράξεις.
Το αλβανικό στοιχείο έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα στη ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, εν μέρει ως αποτέλεσμα και της ελληνικής κρίσης, καθώς μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες επιστρέφουν στην Αλβανία, το Κόσοβο και την πΓΔΜ, ενισχύοντας τις κοινότητες. Παράλληλα στην άνοδο των αλβανικών κομμάτων έχουν συμβάλλει τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα στο πλαίσιο προσπάθειας ανατροπής του status quo στην περιοχή, η κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους, όμως.
Οι προσπάθειες αυτές έφεραν σημαντικά αποτελέσματα σε περιορισμένο χρόνο καθώς οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή τόσο επί Ομπάμα, ενώ η τάση αυτή εμπεδώθηκε με την εκλογή Τραμπ και την αρχική προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία. Οι εκλογές στην πΓΔΜ συνέπεσαν με τη συγκυρία “προσαρμογής” του Ντόναλντ Τραμπ και τη μάχη ισχύος στην Ουάσιγκτον, δίνοντας χώρο στη Ρωσία να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Η σ όμως τώρα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη καθώς οι σλαβόφωνοι πολιτικοί ηγέτες της πΓΔΜ που μέχρι τώρα είχαν δεσμούς με την Ουάσιγκτον φαίνεται βρίσκονται πιο κοντά στη Μόσχα, ενώ οι αλβανόφωνοι έχουν αποκτήσει προσβάσεις στο NATO μέσω του Κοσόβου και της Αλβανίας. Η ταυτόχρονη έξαρση παράλληλα του αλβανικού εθνικισμού στο Κόσοβο, που πυροδοτήθηκε από το NATO ως απάντηση στις προσπάθειες της Ρωσίας να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή έχει, δημιουργήσει προσδοκίες και συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Ένταση παρατηρείται αυτή την περίοδο και στην Αλβανία, όπου η εθνικιστική Δεξιά επιχειρεί να ανατρέψει τον εκλεγμένο πρωθυπουργό παραλύοντας τη χώρα. Η πολιτική σύγκρουση στην Αλβανία επίσης τροφοδοτεί τον εθνικισμό καθιστώντας τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή επισφαλείς.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον αποστέλλει τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, για να συναντήσει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και να αναζητήσουν διέξοδο από την πολιτική κρίση.
Η ιστοσελίδα της “Deutsche Welle” (στην τοπική γλώσσα) ανέφερε ότι ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, “λόγω της στάσης του απέναντι στις καλόπιστες προτροπές της διεθνούς κοινότητας για την απεμπλοκή των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα”.
Πηγές, ωστόσο, από το Γραφείο του Ιβάνοφ δήλωσαν σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ ότι υπήρξε αίτημα από αμερικανικής πλευράς για συνάντηση, το οποίο όμως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί “λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Προέδρου”.
Με δεδομένη τη ρωσική ανάμειξη βαθιά ανάμειξη, τη λειτουργία φάρμας παραγωγής fake news σε πόλη της πΓΔΜ, και της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Μόσχας που έχει αναζωπυρωθεί η αποστολή του Αμερικανού αξιωματούχου αναμένεται δύσκολη.