Ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάστασης της κρίσης στα Σκόπια και στην Αλβανία προκαλεί η κατάρρευση της κυβέρνησης της Κροατίας, λόγω της διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού μετά από κλυδωνισμούς που προκάλεσε η λήψη μέτρων περιοριστικής πολιτικής και οι συνεπακόλουθες κοινωνικές αντιδράσεις. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια συγκυβέρνησης HDZ-Most που καταρρέει από τις εκλογές του 2015 και είναι ενδεικτικό του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει χώρα.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Κροατίας ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στα Σκόπια όπου Αλβανοί και Σλάβοι ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί μετά τις εκλογές που κέρδισαν τα αλβανόφωνα κόμματα. Η Κροατία αντιμετωπίζει πλεον τον κίνδυνο παρατεταμένης ακυβερνησίας, εξέλιξη που μπορεί να δυναμιτίσει την πρόοδο της χώρας και να επιτρέψει την επικράτηση του υποκόσμου.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γεγονότα σε Κροατία και Σκόπια έρχονται λίγο μετά την απόφαση ένταξης του Μαυροβουνίου στο NATO που έλαβαν οι ΗΠΑ και η οποία ακολουθήθηκε από ξέσπασμα αλβανικού εθνικισμού στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και την πΓΔΜ.
Η διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κροατία είναι το αποτέλεσμα της διχογνωμίας και της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ τους με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές σε όλα τα επίπεδα. Η Κροατία παραμένει σε ύφεση για αρκετά χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους.
Διαβάστε επίσης: Ανάφλεξη στα Σκόπια, εισβολή στη Βουλή
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ζντράβκο Μάριτς. Η ψηφοφορία είχε οριστεί για τις 27 Απριλίου. Κατά τη διαδικασία, το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσε τους βουλευτές του και εκείνους του συνεργαζόμενου κόμματος, να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Τότε συνέβη το «πραξικόπημα» από τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι τρεις από τους τέσσερις υπουργούς του MOST και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Βλάχο Όρεπιτς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντο Σπρίγιε και ο υπουργός Ενέργειας, Σλάβεν Ντομπρόβιτς, καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση περί στήριξης του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο τέταρτος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβάν Κόβατς, δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση.
Ο Πλένκοβιτς δήλωσε άμεσα ότι θα πάψει τους τρεις υπουργούς και ζήτησε από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να ετοιμάσει την απόφασή του. Το MOST αποσύρθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με συνέπεια να χαθεί η πλειοψηφία στη Βουλή και να καταπέσει η κυβέρνηση.