Σε ανάφλεξη του πολιτικού σκηνικού στην πΓΔΜ οδήγησε η αναγγελία αμερικανικής διαμεσολάβησης για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και τον σχηματισμό κυβέρνησης, που προσκρούει στις αντιδράσεις του προέδρου της χώρας και του κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νικόλα Γκρουέφσκι.
Λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβανοφ συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον Τζαφέρι ως πρόεδρο του κοινοβουλίου.
Αρχικά, πολλοί οπαδοί του Γκρουέφσκι έχουν εισβάλει στο κοινοβούλιο και ορισμένοι βουλευτές, αλλά και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φέρονται να έχουν τραυματισθεί. Αφορμή για το ξέσπασμα ήταν ο ορισμός του πρώτου, στην ιστορία της χώρας, Αλβανού προέδρου του Κοινοβουλίου, του Ταλάτ Τζαφέρι. Η νομιμότητα της εκλογής του Τζαφέρι αμφισβητείται βασίμως, αφού δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια
Η ανακοίνωση της έλευσης του Αμερικανού διπλωμάτη αποτέλεσε τη σπίθα για την ανάφλεξη καθώς αφενώς οι Αλβανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και αφετέρου οι Σλάβοι ανεβάζουν τους τόνους για να εκτραχύνουν τις εξελίξεις και να οδηγήσουν σε νέες εκλογές.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ένας από τους τραυματίες βουλευτές, ο αλβανικής καταγωγής Ζιαντίν Σελά είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, χτυπημένος από τους εισβολείς στο κοινοβούλιο.
Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας αποσταθεροποιεί την πΓΔΜ
Αυτή την ώρα γίνονται εκκλήσεις ώστε οι αλβανικής καταγωγής βουλευτές να συγκρατήσουν τους οπαδούς τους και να μην πάνε και εκείνοι έξω από το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές που βρίσκονται ήδη στο κοινοβούλιο κάνουν φραγμό ώστε να μην επιτρέψουν την έξοδο των βουλευτών από το κτίριο.
Μύριζε μπαρούτι
Το Crisis Monitor λίγες ώρες νωρίτερα εστίαζε στο ενδεχόμενο εκτράχυνσης της κατάστασης λόγω της ανακοίνωσης έλευσης στη χώρα του Αμερικανού βοηθούν υπουργού Εξωτερικών αύριο, Παρασκευή για επαφές με την πολιτική ηγεσία και στόχο την επίλυση της κρίσης. Οι ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση ήταν αρκετές το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στην πΓΔΜ όσο και στο Κόσοβο και την Αλβανία, καθώς παρατηρείται έξαρση του αλβανικού εθνικισμού η οποία τροφοδοτείται από την έλλειψη σαφούς δυτικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την προσπάθεια της Ρωσίας να επωφεληθεί από το κενό εξουσίας λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Σπίθες στα Βαλκάνια: Αντιδρούν οι Σέρβοι στον αλβανικό εθνικισμό
Η χώρα ταλανίζεται καθώς ο πρόεδρος αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα της αλβανόφωνης κοινότητας που κέρδισαν τις εκλογές και οποία είναι αφενός φίλα προσκείμενα προς τις ΗΠΑ και αφετέρου προάγουν τον αλβανικό εθνικισμό που ανθίζει στο Κόσοβο, ενώ έχει αναζωπυρωθεί και στην Αλβανία η οποία επίσης κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση.
Διαβάστε επίσης: Η Αλβανία εκβιάζει την πΓΔΜ με… αποσταθεροποίηση
Η πΓΔΜ αν και παραδοσιακό προπύργιο της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ είχε αρχίσει να απομακρύνεται από την επιρροή επί κυβερνήσεως Ομπάμα, στροφή που ολοκληρώθηκε με την έλευση Τραμπ και την αρχική διατυπωθείσα πρόθεση επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: πΓΔΜ: Η Ρωσία θέλει νέες εκλογές και… Γκρουέφσκι
Οι πολιτικές ισορροπίες άλλαξαν ακριβώς την ώρα των εκλογών, το πολιτικό σκηνικό κατακερματίστηκε και οι σλαβόφωνοι προσέγγισαν τη Μόσχα και οι αλβανόφωνοι τις ΗΠΑ προκαλώντας εντάσεις.