Ο ΟΗΕ δεν είδε επιστολή Κοτζιά, στηρίζει Άιντε

Ο ΟΗΕ δεν είδε επιστολή Κοτζιά, στηρίζει Άιντε

Πολιτική ίσων αποστάσεων και αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Κοτζιά-Άιντε ακολουθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, καθώς δια του εκπροσώπου παρέχει πλήρη κάλυψη στον ειδικό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει δει επιστολή αμφισβήτησης από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Διαφήμιση

Την επιστολή αποκάλυψε κυπριακή εφημερίδα, δεν τη διέψευσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ενστάσεις για το ρόλο και τις δημόσιες δηλώσεις του Έσπεν Άιντε εξέφρασε και η Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να έστειλε προ ημερών επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία –σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος- κατήγγειλε πως ο διαμεσολαβητής για το Κυπριακό ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε  Καυτή εβδομάδα με μπαράζ επαφών Κοτζιά στις ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντούρατζιτς, επιβεβαίωσε ότι παραλήφθηκε από τον γ.γ. η επιστολή του κ. Κοτζιά.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, καθοδηγούνται από τους δύο ηγέτες, και διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντε»

Ο εκπρόσωπος Τύπου συνέχισε λέγοντας:

«Ο κ. Άιντε έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του γενικού γραμματέα για την εκτέλεση της εντολής του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Καταλήγοντας, ο κ. Ντούρατζιτς σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας και ο ειδικός σύμβουλός του βρίσκονται σε συχνή επαφή με όλους τους σχετικούς διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς μια ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε  Δυναμική λύσης στο Σκοπιανό, εγγυήσεις πολιτικής σταθερότητας ζητούν Τσίπρας-Ζάεφ

Διαφήμιση