Κινήσεις που επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών και μηνύματα που απευθύνονται σε πολλούς παραλήπτες εκπορεύονται αυτές τις ημέρες από την Ουάσιγκτον με αφορμή την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Οι ΗΠΑ επιχειρούν από τη μια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων τους στην Ασία, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τη ρελάνς του επιχειρώντας να δείξει έργο στη λήξη των 100 ημερών από την ανάληψη της προεδρίας.
Η ανακοίνωση και η έναρξη της μεταφοράς τμημάτων του συστήματος THAAD στις τοποθεσίες ενεργοποίησης πριν τις εκλογές στη Νότιο Κορέα χαρακτηρίζεται ως κίνηση υψηλού πολιτικού και γεωστρατηγικού ρίσκου, καθώς προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και επιτρέπει στην Κίνα να εμπλακείο βαθύτερα στην ήδη κατακερματισμένη πολιτική σκηνή της χώρας.
Παράλληλα η ανακοίνωση και η μεταφορά τμημάτων του οπλικού συστήματος σε ώρες αιχμής και εν μέσω διαδηλώσεων συνιστά μια σαφή δημόσια πρόκληση τόσο έναντι του Κιμ γιονγκ Ουν όσο και έναντι της Κίνας και ιδιαίτερα του Ξι Ζινπίνγκ.
Διαβάστε επίσης: Stress Test στη Βόρειο Κορέα
Η Ουάσιγκτον στοχεύει στην αύξηση της πίεσης προς το Πεκίνο για την ανάληψη πιο αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής της Πιονγιάνγκ, ενώ παράλληλα απαντά στις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών από το καθεστώς της Βορείου Κορέας, οι οποίοι θα μπορούσε να είναι και πράκτορες.
[graphiq id=”kQAA0wQKXPf” title=”Στόχοι ενδεχόμενου προληπτικού πλήγματος των ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/kQAA0wQKXPf” ]
Οι δημόσιες φιέστες εγκατάστασης των πυραύλων, όπως και ο ελλιμενισμός του υποβρυχίου USS Michigan αλλά και η προσέγγιση της χερσονήσου από την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson αποτελούν κινήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου πίεσης της Κίνας και επίδειξης δύναμης και αποφασιστικότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Αναδίπλωση ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα
Η αμερικανική διπλωματία και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εκτιμούν ότι πρόκειται για αναγκαίες προκλήσεις ώστε να αντισταθμιστούν οι αρχικές εντυπώσεις που δημιούργησε η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ζητά αντισταθμιστικά οφέλη από τις χώρες που εξοπλίζουν και προστατεύουν οι ΗΠΑ, εννοώντας την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και άλλες, προκαλώντας έντονη ανησυχία για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνέχεια και μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Ξι, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Κίνα να διευθετήσει το ζήτημα της Βορείου Κορέας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μονομερή δράση.
Διαβάστε επίσης: Βόρειος Κορέα: Μπλόφα η κρίση
Και η προσέγγιση αυτή δημιούργησε διπλωματικές επιπλοκές, καθώς ο Τραμπ ζητώντας από τον Ξι να αναλάβει δράση δίνει ρόλο και χώρο στην Κίνα, σε βαθμό που απειλούνται παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.
Το σύνολο των δηλώσεων αυτών και διστακτική άφιξη αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στη Νότιο Κορέα αποτέλεσαν ενδείξεις στην κατεύθυνσης της ανατροπής του υφιστάμενου status quo και της αναπροσαρμογής των αμερικανικών προτεραιοτήτων.
[graphiq id=”jtqbEU1ZOYJ” title=”Δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα” width=”700″ height=”539″ url=”https://w.graphiq.com/w/jtqbEU1ZOYJ” ]
Στο πλαίσιο της στροφής που υλοποιεί τις τελευταίες 10 ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ, το στρατιωτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον φαίνεται ότι αναλαμβάνει ενεργό δράση προσπαθώντας να καθησυχάσει τους συμμάχους στην περιοχή.
Οι ενέργειες όμως είναι σε πολλές περιπτώσεις εξόφθαλμα προκλητικές συμβάλλοντας στην κλιμάκωση της έντασης και δημιουργώντας κίνδυνο θερμών επεισοδίων είτε με τη Βόρειο Κορέα, είτε ακόμα και με την Κίνα.
Οι αντιδράσεις
Από την πλευρά της η Κίνα εκφράζει τη διαφωνία της υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής. Το Πεκίνο προσδίδει χαρακτήρα απειλής, στο ραντάρ του THAAD, που θα σαρώνει περιοχές εντός των κινεζικών συνόρων κι έτσι η Νότια Κορέα, αλλά και οι ΗΠΑ, θα έχουν τακτική εικόνα για τις μετακινήσεις κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων, εντός της κινεζικής επικράτειας. Η επίσπευση της εγκατάστασης του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος εκτιμάται ότι θα κάνει το Πεκίνο περισσότερο δισταχτικό στην ανάληψη προληπτικής διπλωματικής δράσης έναντι της Βόρειας Κορέας.
Στα πλάνα που μετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση φαίνονται μεγάλα φορτηγά με εξοπλισμό που σχετίζεται με την εκτόξευση πυραύλων να μπαίνουν σε ένα γήπεδο γκολφ στην πόλη Σεοντζού το πρωί της Τετάρτης.
Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης αυτής συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της παρουσίας των πυραυλικών συστημάτων υποστηρίζοντας ότι αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Περισσότεροι από δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μερικοί από τους τραυματίες φέρουν κατάγματα.
[graphiq id=”axPDokI3otn” title=”Μεγάλες πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”1028″ url=”https://w.graphiq.com/w/axPDokI3otn” ]
Στην εγκατάσταση του συστήματος THAAD αντιδρά σθεναρά και η Ρωσία, ενώ το θέμα αναμένεται να θέσει αύριο ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σϊνζο Άμπε, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησής τους, καθώς και το Τόκιο έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Οι τελευταίες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα, προκάλεσαν ανησυχία στη Σεούλ που επιτάχυνε τις διαβουλεύσεις της με την Ουάσιγκτον για την ταχεία ανάπτυξη του THAAD. Έτσι, τμήματα του συστήματος μεταφέρονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξή του στο νοτιοκορεατικό έδαφος. Ωστόσο, η εγκατάσταση του αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να διατυπώνει δεύτερες σκέψεις.
Περισσότεροι από 200 κάτοικοι που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD στην περιοχή τους πραγματοποίησαν ολονύχτια διαδήλωση, ενώ θα παραμείνουν στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξή του. Αξιωματικός της αστυνομίας από την πόλη Σεοντζού, σε περιοχή της οποία θα εγκατασταθεί το THAAD, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει απομακρυνθεί από το χώρο που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη του συστήματος, ενώ δήλωσε άγνοια για τους τραυματίες.
Η ανατροπή της πολιτικής ατζέντας στην Ουάσιγκτον
Το θέμα της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο φαίνεται ότι αποτελεί το ιδανικό χαρτί για την ανατροπή της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας στις ΗΠΑ, όπου οι έρευνες για τις σχέσεις στελεχών του Τραμπ με τη Ρωσία συνεχίζονται, αν και τα στοιχεία που διαρρέονται βγάζουν από το κάδρο το νέο πρόεδρο της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Βόρειος Κορέα: Οι δυο φωνές των ΗΠΑ και τα μηνύμτα
Επιχειρώντας να κρατήσει το θέμα στο προσκήνιο και να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ένταση για να συσπειρώσει δυνάμεις και να θάψει το τσεκούρι του πολέμου με τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Λευκός Οίκος έχει συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη με όλα τα μέλη της Γερουσίας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και τα σενάρια δράσης.
[graphiq id=”ka0nPIrnooZ” title=”Η αποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ” width=”700″ height=”539″ url=”https://w.graphiq.com/w/ka0nPIrnooZ” ]
Από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης την ενημέρωση θα κάνουν ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς, αλλά και ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, που προεδρεύει στο Κοινό Στρατιωτικό Επιτελείο των ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ασυνήθιστη, καθώς παραδοσιακά ο Λευκός Οίκος ενημερώνει τις αρμόδιες επιτροπές είτε μέσω του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, είτε μέσω των αρμόδιων υπουργών και επικεφαλής υπηρεσιών. Διπλωματικά ερμηνεύεται ως ένδειξη αποφασιστικότητας καθώς ο πρόεδρος φαίνεται να προετοιμάζει το Κογκρέσο για την ανάληψη δράσης, κίνηση για την οποία θα επιδιώξει έγκριση.
Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες 100 μέρες του Τραμπ: Τι υποσχέθηκε και τι έκανε
Στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, η σημερινή ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου πραγματοποιείται ενώ έχουν συμπληρωθεί 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ. Στο χρονικό αυτό διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει σειρά προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να καταργήσει πολιτικές επιλογές κι αποφάσεις του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το νομοθετικό έργο που έπρεπε να είχε παραχθεί τόσο από τη Γερουσία, όσο κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Η σκακιέρα της κορεατικής χερσονήσου
Η Ουάσιγκτον και η Πιονγιάνγκ έχουν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Αυτή τη στιγμή το υποβρύχιο USS Michigan με 150 πυραύλους Κρουζ επισκέπτεται λιμάνι της Νότιας Κορέας, ενώ καθοδόν βρίσκεται και η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson.
Από την άλλη πλευρά η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε χθες μεγάλης κλίμακας άσκηση πυροβολικού με πραγματικά πυρά για την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το σενάριο της άσκησης υλοποιήθηκε στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, αφού πραγματοποίησαν βολές 300 πυροβόλα μακρού βεληνεκούς. Η άσκηση αυτή είχε ως αντικειμενικό σκοπό την αποστολή ενός πρακτικά πολεμικού επιθετικού μηνύματος στη Νότια Κορέα και κυρίως στη Σεούλ, καθώς η νοτιοκορεατική πρωτεύουσα βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς των πυροβόλων της Πιονγιάνγκ.
Παράλληλα το καθεστώς του Κιμ έχει συλλάβει τρεις Αμερικανούς πολίτες, τον έναν πριν από δυο 24ωρα, τους οποίους κρατά χωρίς να έχει απαγγείλει κατηγορίες σε άγνωστες τοποθεσίες.Για το θέμα δηλώσεις έκανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατηγορώντας την Πιονγιάνγκ ότι τους χρησιμοποιεί ως χαρτιά στο γεωστρατηγικό πόκερ.
Οι απειλές για ενδεχόμενο προληπτικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα έχουν προκαλέσει ανησυχίες και στους συμμάχους, αναγκάζοντας τον ειδικό μεσολαβητή των ΗΠΑ στην περιοχή να δηλώσει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αναλάβει μονομερώς δράση αλλά μετά από στενή διαβούλευση με τους συμμάχους. Η ρητορική αυτή αποτελεί σαφή στροφή από τις δηλώσεις Τραμπ για αυτόνομη πορεία αν η Κίνα δεν επιλύσει το ζήτημα.