Τα στοιχεία χορηγήσεων ασύλου για το 2016 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, τα οποία καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική αλλά και την ανά χώρα ανταπόκριση στην κρίση που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο και έχει διαλύσει οικογένειες.
Η Ευρώπη εν συνόλω, το 2016 απάντησε θετικά σε 710,000 αιτήσεις ασύλου, ενώ απέρριψε 433,000, που συνεπάγεται ότι δέχθηκε κάτι περισσότερο από 1,1 εκατ. νέες αιτήσεις, άρα και αφίξεις. Μια πιο προσεκτική ματιά στα ποιοτικά στοιχεία όμως αποδεικνύει ποιες χώρες σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού, ποιές κοινωνίες ήταν πιο ανοιχτές και τι σηματοδοτεί αυτό για την ισορροπία δυνάμεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία υποδέχθηκαν το μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων, ενώ η Δανία, Τσεχία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβενία και Πορτογαλία τον μικρότερο.
Τα ποιοτικά στοιχεία όμως που δείχνουν τον αριθμό των προσφύγων ανά εκατομμύριο κατοίκων, ανά χώρα λένε μια κάπως διαφορετική ιστορία, αποκαλύπτοντας ότι χώρες όπως η Μάλτα και η Αυστρία πρωτοστάτησαν στην απορρόφηση προσφύγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι αν και η Γερμανία υποδέχθηκε το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και έδωσε και το μεγαλύτερο αριθμό ασύλων, η Σουηδία έδωσε τις περισσότερες θετικές -κατά πληθυσμιακή αναλογία- θετικές απαντήσεις.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ποιες κοινωνίες ενέταξαν στις τάξεις τους το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων ως ισότιμα ή προστατευόμενα μέλη τους και ποιές χώρες δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο.
Για ακόμη μια φορά οι χώρες του club Visegrad επιδεικνύουν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που πιστοποιείται πλέον με στοιχεία και καθιστά σαφές ότι το πρόβλημα στην ΕΕ δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι χώρες εκείνες που δεν λειτουργούν με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο εντείνοντας προβλήματα.
Το 57% του συνολικού αριθμού των ατόμων που έλαβαν άσυλο τη χρονιά που μας πέρασε στην Ε.Ε.. ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανήλθε σε 405.600 άτομα. Άσυλο έλαβαν, επίσης, 65.800 πολίτες Ιράκ και 61.800 προερχόμενοι από το Αφγανιστάν.
Επίσης, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat η Γερμανία ήταν η χώρα της Ε.Ε. που χορήγησε άσυλο στους περισσότερους πρόσφυγες, με τον αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 445.210 συνολικά ή 5.420 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ακολουθούν η Σουηδία η οποία χορήγησε άσυλο σε 69.350, αριθμό διπλάσιο από αυτόν του 2015, η Ιταλία που έδωσε άσυλο σε 35.450 ανθρώπους, η Γαλλία (35.170), η Αυστρία (31.750) και η Ολλανδία (21.825).
Η Ελλάδα έδωσε άσυλο σε 8.545 άτομα ή 790 ανά εκατομμύριο κατοίκων.
[infogram id=”asylum_granted_eu” prefix=”URL” format=”interactive” title=”Asylum granted EU”]