Την τουρκική ρητορική επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κάνοντας λόγω για «ενδελεχή αξιολόγηση των σχέσεων» μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, και ενδεχομένως τον «επαναπροσδιορισμό» τους, μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται επιθετικές, εν κατακλείδι αποδεικνύεται ότι αβαντάρουν τις τουρκικές θέσεις και θέτουν το πλαίσιο διαλόγου πιο κοντά στις τουρκικές απαιτήσεις.
Η δήλωση αυτή αν και φαίνεται επιθετική στην πραγματικότητα είναι κενή ουσιαστικού περιεχομένου και εντάσσεται διπλωματικά στην επίδειξη διάθεσης και όχι στην ανάληψη δράσης. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει ένα άλλο σημείο της δήλωσης όπου ο Γιοχάνες Χαν χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση “μη βιώσιμη και για τις δύο πλευρές”.
«Έφτασε η ώρα για μια αναλυτική αξιολόγηση των σχέσεων Ε.Ε.–Τουρκίας και ίσως έναν επαναπροσδιορισμό τους»
είπε χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει, παράλληλα όμως ζητά κινήσεις καλής θέλησης από την τουρκική πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε τα μέλη να υιοθετήσουν μετριοπαθείς θέσεις.
Δεδομένου ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν στην Μάλτα την Παρασκευή για να συζητήσουν τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα, έπειτα από το τουρκικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του «Ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση που διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Όλες οι επιλογές είναι πιθανές, ανάμεσα σε αυτές και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια, που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες προ ένταξη χώρες»
επέμεινε ο Χαν, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ αυτού του σεναρίου. Η τοποθέτηση αυτή στόχο έχει να δείξει ότι η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά θέλει ρητές διαβεβαιώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνεπώς για τη μη-επαναφορά της θανατικής ποινής.
[graphiq id=”b2YNgv3T5oF” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/b2YNgv3T5oF” ]
Όμως οι 28 μπορεί να επιλέξουν «μια νέα μορφή συνεργασίας», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αναφερόμενος στη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, μια εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν στα τέλη του 2016, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία και την επίτευξη μιας συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία.
Φέρνοντας αυτό το θέμα στο τραπέζι, φαίνεται να κινείται πιο κοντά στις αξιώσεις Ερντογάν όμως, ο οποίος ζητά ελεύθερη κίνηση και τελωνειακή ένωση έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η Τουρκία εμπορικά και πολιτικά χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις κουλτούρας.
[infogram id=”turkey_2017_referendum” prefix=”vPz” format=”interactive” title=”Turkey 2017 Referendum”]