Η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε τα κείμενα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμφωνίας για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με πρόσθετο Μνημόνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όπερ σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πλέον θέμα διαδικαστικό που έχει να κάνει με την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, διαδικασία κατά την οποία αναμένονται υψηλοί τόνοι και πολιτικές αναταράξεις.
Όπως είναι προφανές η τεχνική προεργασία είχε ολοκληρωθεί πριν την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η επιστροφή των οποίων είναι περισσότερο συμβολική και διαδικαστική παρά ουσιαστική. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ίδιος σημείωσε ότι σήμερα Τρίτη επί τάπητος τίθενται θέματα του τομέα ενέργειας και του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Διαβάστε επίσης: Τόμσεν: Συμφωνία για debt swap και ολοκλήρωση αξιολόγησης
Κατά το ίδιο παράγοντα, αύριο Τετάρτη θα τεθεί από την Αθήνα το πλαίσιο. Στη συνάντηση για το θέμα της ενέργειας μετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.
Θέση στο ζήτημα πήρε και ο διευθυντής της Κ.Ο του Συριζα, Κώστας Ζαχαριάδης, δηλώνοντας στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”:
«Θα μπορέσουμε να έχουμε ανάσα αισιοδοξίας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης… Όλα βέβαια δείχνουν ότι είμαστε κοντά στη λύση, αλλά όπως ο θυμόσοφος λαός λέει κάλλιο γαϊροδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»
Εκτίμησε παράλληλα ότι έως τις 22 Μαΐου μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση μοιάζει με μαραθώνιο, καθώς «στόχος είναι να κλείσουν πακέτο τα θέματα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε στο τέλος του έτους να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές και σε έναν χρόνο και 4 μήνες από τώρα να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μπαίνει πλέον σε διαδικασία διαχείρισης της συμφωνίας στο εσωτερικό, προετοιμάζοντας το έδαφος τόσο σε κομματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ η συνδρομή Ευρωπαίων συμμάχων έχει ζητηθεί ως προς τη χαλιναγώγηση της αντιπολίτευσης η οποία θα επιχειρήσει να εξάγει πολιτικά οφέλη από τα μελανά σημεία της συμφωνίας. Οι εταίροι φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εύθραυστος εσωτερικά και μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο ή/και με την κοινωνία εικάζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Ενα τέτοιο μέτωπο δεν είναι όμως ανεκτό ούτε εσωτερικά καθώς θα διαλύσει την εύθραυστη ανάπτυξη, ούτε όμως και διεθνώς καθώς θα ανεβάσει το πολιτικό ρίσκο και την αβεβαιότητα ενώ θα αποτελέσει και θέμα στις γερμανικές εκλογές, προκαλώντας ακόμα πιο έκρυθμες καταστάσεις.