Ενταση στις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν λόγω Αρμενίων

Ενταση στις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν λόγω Αρμενίων

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δημιούργησε η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει τη γραμμή των προκατόχων του και να χαρακτηρίσει “μαζικές ωμότητες” τη γενοκτονία των Αρμενίων από τουρκικά στρατεύματα μετά το 1915.

Αν και έκφραση “μαζικές ωμότητες” απέχει από τον χαρακτηρισμό της ως “γενοκτονία των Αρμενίων” η τουρκική διπλωματία δεν άφησε το γεγονός να περάσει διατυπώνοντας ενστάσεις και αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η ένταση έρχεται μια ημέρα την ανακοίνωση -από την Τουρκία- της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Μαΐου στις ΗΠΑ, πριν από τη σύνοδο του NATO.

Διαφήμιση

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "πουλιέται" στους Ευρωπαίους για να σώσει την οικονομία

Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τραμπ «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί» άνθρωποι.

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».
«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».

Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, στη διάρκεια των οποίων δεν κατάφερε να περάσει τον σχετικό νόμο καθώς το τουρκικό λόμπι στην Ουάσιγκτον είχε διαιρέσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Διαφήμιση