71 παραβιάσεις η τουρκική απάντηση για τη μη έκδοση των αξιωματικών

71 παραβιάσεις η τουρκική απάντηση για τη μη έκδοση των αξιωματικών

Με μπαράζ παραβιάσεων και αύξηση της έντασης στο Αιγαίο απάντησε η Τουρκία στην -αναμενόμενη- νέα απόρριψη του αιτήματος για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που έχουν αυτομολήσει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.

Αν η Άγκυρα είχε διατυπώσει νέο αίτημα προσθέτοντας επιπλέον αδικήματα στο κατηγορητήριο η απάντηση του Συμβουλίου Εφετών ήταν η ίδια με την προηγούμενη του Αρείου Πάγου όπου κρίθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης, λόγω του πογκρόμ στη Δικαιοσύνη, αλλά ούτε και διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα καθώς συζητείται η επαναφορά της θανατικής ποινής και μάλιστα για τα αδικήματα με τα οποία κατηγορούνται.

Διαβάστε  Νέα χαλάρωση capital controls για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ συνολικά σήμερα σημειώθηκαν 71 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, ενώ τέσσερα περιστατικά κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες. Την αρχή έκανε ένα CN-235, το οποίο μπήκε στις 10:15 το πρωί μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο 18 φορές! Αμέσως μετά ακολούθησε σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 που, χρησιμοποιώντας την “πύλη” Χίου-Λέσβου, παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ κατά τη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής της Μονάδας Ετοιμότητας της Σκύρου, σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Καίγοντας, έρχεται η συναίνεση

Νωρίτερα, ένα ακόμη τουρκικό κατασκοπευτικό, που μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών, από τα ανατολικά της Ρόδου στις 15:10, και κατευθύνθηκε βόρεια. Οι επιτελείς του Πενταγώνου ανέφεραν ότι το “κοντέρ” των προκλήσεων θα γράψει τουλάχιστον 70 παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου.

Εκτός όμως από τις προκλήσεις της Τουρκικής αεροπορίας σημειώθηκαν και προκλήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στο 1 ναυτικό μίλι από βραχονησίδες του συμπλέγματος των Οινουσσών.

Στην περιοχή βρίσκονταν, για προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ομάδες κομάντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η παραβίαση, περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έσπευσε στην περιοχή.

Διαβάστε  Αιγαίο: 28 παραβιάσεις, μια εικονική αερομαχία

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς αύριο το πρωί και στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.