Ράλι ανακούφισης στα χρηματιστήρια

Που θα κριθεί η βιωσιμότητα της αντίδρασης, γιατί υποχωρεί τώρα ο χρυσός και ποιά είναι τα γεγονότα που οδηγούν την άνοδο στις μετοχές

Ράλι ανακούφισης στα χρηματιστήρια

Ράλι ανακούφισης βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές με το ευρώ να ενισχύεται, τις μετοχές να ανακάμπτουν και τις αποδώσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων να υποχωρούν, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία διασφαλίζει -σύμφωνα με τις προβλέψεις- την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και περιορίζει το γεωπολιτικό ρίσκο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή θέσεις hedging και ανοιχτά long συμβόλαια ρευστοποιούνται στα ασφαλή καταφύγια καθώς δεν υπήρξαν εκπλήξεις και η ανάγκη προστασίας από ενδεχόμενες αναταράξεις είναι πλέον περιορισμένη, τουλάχιστον μέχρι την επομένη της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας.

Στη συνέχεια οι αγορές θα αρχίσουν να εξετάζουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και στην Ευρώπη, τη δυνατότητά του να κυβερνήσει, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και τις επιπτώσεις μιας -πιθανώς- μετέωρης Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Σαλμάν σπάει κι άλλο ταμπού, διορίζει γυναίκα CEO στην Aramco

Διαβάστε επίσης: Πόσο ακόμα αντέχει η Ευρώπη

Μέχρι τότε όμως οι αγορές καλούνται να αποτιμήσουν μια σειρά, μάλλον θετικών εξελίξεων, όπως η βελτίωση σχέσεων Τραμπ-ΔΝΤ και η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ευρώπης για τη διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μετά την κατάρρευση της TPP.

Γεωπολιτικά το ρίσκο σε περιοχές όπως η Συρία παραμένει υψηλό αλλά η κατάσταση φαίνεται να παγιώνεται, ενώ και η ένταση στη Βόρειο Κορέα αποδεικνύεται υπερεκιμημένη ως προς τις επιπλοκές που μπορεί να γεννήσει.

EURUSD Chart

Στην Ευρώπη, στον πάγο μπαίνουν οι συζητήσεις για το Brexit προσωρινά και μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης στη Βρετανία τον Ιούνιο, γεγονός που αφαιρεί βραυχρόνια έναν παράγοντα αστάθειας από την εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι επενδυτές, ενώ παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συντηρητικοί της Μέι θα ενισχυθούν και θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να διαπραγματευτούν το Brexit.

Διαβάστε  Η τουρκική λίρα καταρρέει, το εξωτερικό χρέος στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις

Στις ΗΠΑ το Trump-effect αφομοιώνεται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ υλοποίησε στροφή 180 μοιρών αναιρώντας καίριες προεκλογικές θέσεις του και αποδεχόμενος το status quo σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ατζέντα μείωσης των κανονισμών στη Wall Street και φοροελαφρύνσεων.

Στο μέτωπο των εμπορευμάτων σταθεροποιητικά και ελαφρώς πτωτικά κινείται το πετρέλαιο καθώς οι αγορές πιέζουν για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ καθώς η προσφορά στην αγορά διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής του σχιστολιθικού αργού.

Διαβάστε  Τι δείχνει η υποβάθμιση της FF Group από τον MSCI Global Greece στον Small Cap

[graphiq id=”aC3YHDfBD3D” title=”Η πορεία των Χρηματιστηρίων” width=”700" height=”842" url=”https://w.graphiq.com/w/aC3YHDfBD3D” ]

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.