Η Γαλλία οδεύει σε ακυβερνησία

Η Γαλλία οδεύει σε ακυβερνησία

Σε νέα περίοδο παρατεταμένης αστάθειας βρίσκεται η Γαλλία, καθώς ο Μανουέλ Μακρόν μπορεί να αποτελεί φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας, οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου όμως αναμένεται να εξελιχθούν σε θρίλερ, ενώ όλα τα προγνωστικά θέλουν τη νέα Βουλή κατακερματισμένη και τον πρόεδρο να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Πολιτικοί ταγοί στην Ευρώπη και αγορές ανασαίνουν ανακουφισμένοι για το αποτέλεσμα που διασφαλίζει την παραμονή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιορίζει το ρίσκο καθώς και ενδεχόμενες αναταράξεις πριν από τις γερμανικές εκλογές, το συναίσθημα αυτό όμως γρήγορα θα αντικατασταθεί από νέο άγχος και ανησυχία για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Μακρόν και Λε Πεν στο δεύτερο γύρο

Διαφήμιση

Με το κόμμα του μακρόν να μη διαθέτει παρουσία σε ολόκληρη τη χώρα, τους σοσιαλιστές κονιορτοποιημένους, τη Λε Πεν ισχυρή όπως και τους αριστεριστές του Μελανσόν και τον Φιγιόν να αναζητά εναγωνίως θέση στο πολιτικό στερέωμα οι συσχετισμοί φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολοι και τα πιθανά σενάρια τρια:

  1. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν κερδίζει πλειοψηφία με αποτέλεσμα να απαιτείται πρόεδρος, πρωθυπουργός και τα μεγάλα κόμματα να συνεργάζονται για τη διαμόρφωση ατζέντας η οποία θα πρέπει να κερδίζει ευρεία αποδοχή. Με τον τρόπο αυτό μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές θεωρούνται ανέφικτες καθώς κανείς δεν θα έχει επαρκή πλειοψηφία και δύναμη ώστε να προωθεί νόμους, ενώ το πολιτικό σύστημα θα παγιδευτεί σε μια επιβεβλημένη συμβίωση δίνοντας χώρο στη Λε Πεν για αντιπολίτευση κατά… όλων.
  2. Η Λε Πεν κερδίζει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπλοκάρει όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενώ καταθέτει και πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού εισάγοντας τη χώρα σε δίνη ακυβερνησίας.
  3. Λε Πεν και Μελανσόν ελέγχουν το Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και πρόεδρος να αναγκάζονται σε ακροβατικά για την εισαγωγή νόμων και την ψήφισή τους, ενώ θα αντιμετωπίζουν πυρά από δεξιά και αριστερά δημιουργώντας ένα σκηνικό πολέμου και αποσταθεροποίησης στη χώρα.
Διαβάστε  Φοβούνται χειρότερες μέρες οι Γάλλοι, πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης: Οι αγορές θα πανηγυρίσουν νίκη Μακρόν

Τα σενάρια αυτά είναι ενδεικτικά της κατάστασης που θα επικρατήσει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, μέχρι τότε όμως η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία θα είναι ρευστή, ενώ θα γίνεται προσπάθεια να κατέβουν οι τόνοι, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό, ιδιαίτερα μετά τις συγκρούσεις που ήδη καταγράφηκαν μεταξύ ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών.

Διαβάστε  Ιλιγγιώδης πτώση του PMI στη Γαλλία προκαλεί ανησυχία

Οι συγκρούσεις στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ενταθούν όσο θα πλησιάζει η χώρα στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ η προσπάθεια ανασύνθεσης κομμάτων και κινήσεων θα οδηγήσει καταστάσεις στα άκρα. Έντονες αναμένονται και οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων, τα fake news και οι επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.

Η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών είναι απολύτως αβέβαιη, όπως και το μέλλον της Γαλλίας η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ακυβερνησία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, σηματοδοτώντας νέα περίοδο γερμανικής κυριαρχίας.

Διαβάστε  Ιταλία: Η Δεξιά επικρατεί στις δημοτικές εκλογές, Πέντε Αστέρια και Αριστερά χάνουν

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.