Η Βρετανία έμεινε για 24 ώρες… καθαρή ενεργειακά

Η Βρετανία έμεινε για 24 ώρες… καθαρή ενεργειακά

Ορόσημο στην πορεία για την πράσινη επανάσταση στη βρετανική παραγωγή ενέργειας αποτελεί πλέον η Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 καθώς είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα που η Βρετανία λειτούργησε χωρίς καύση άνθρακα, όπως ανακοινώθηκε από το δίκτυο National Grid., σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την ιστορική της πρωτιά στη χρήση άνθρακα, καθώς ήταν ή πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια όταν ο Thomas Edison άνοιξε τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Holborn Viaduct στο Λονδίνο το 1882, αντιστρέφει η Βρετανία κατορθώνοντας να καλύψει τις ενεργειακές τις ανάγκες για ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς την καύση άνθρακα. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής West Burton 1, ο μοναδικός που λειτουργούσε με καύση άνθρακα, παρέμεινε εκτός σύνδεσης την Πέμπτη και ακολούθησε το πρώτο συνεχόμενο 24ωρο χωρίς άνθρακα για τη Βρετανία, από τότε που ξεκίνησε η χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Διαβάστε  Ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Με την αιολική και ηλιακή ενέργεια να αναλαμβάνουν όλο και δραστικότερο ρόλο στο ενεργειακό μίγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, η μεγαλύτερη συνεχής περίοδος χωρίς καύση άνθρακα ήταν μέχρι τώρα 19 ώρες. Ο άνθρακας έχει σημειώσει σημαντικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 9% της συνολικής παραγωγής για το 2016, ενώ βρισκόταν στο 23% το 2015.

Διαβάστε  LNG από την Αλάσκα στην Κίνα ή έτσι επιβάλλει το νέο γεωοικονομικό δόγμα ο Τραμπ

Διαβάστε επίσης: Η ηλιακή ενέργεια εκτοπίζει τον άνθρακα στη Βρετανία

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και στη βάση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων για την αλλαγή του κλίματος, ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στη Βρετανία θα κλείσει το 2015.

[graphiq id=”75UofUcfbsF” title=”Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές” width=”700" height=”500" url=”https://w.graphiq.com/w/75UofUcfbsF” ]

Διαβάστε  Έτοιμη να καλύψει τρύπα στην παραγωγή πετρελαίου, λόγω Ιράν η Σαουδική Αραβία