16 νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο κοντά στον Μόλυβο στη Λέσβο

16 νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο κοντά στον Μόλυβο στη Λέσβο

Ενα ακόμη ναυάγιο και 16 νεκροί μετανάστες έρχονται να προστεθούν στην ήδη μακροσκελή λίστα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.

Στους 16 έχουν φτάσει οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες ανοικτά της Μήθυμνας (Μόλυβου) στη Λέσβο, όταν νωρίς το πρωί ανατράπηκε πλαστική βάρκα με περίπου 25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων.

Εχουν περισυλλεγεί, από τις ελληνικές λιμενικές Αρχές και σκάφη της Frontex, εννέα σοροί και άλλες επτά από την τουρκική ακτοφυλακή, ανεβάζοντας στους 16 τον αριθμό των νεκρών. Ζωντανές εντοπίστηκαν δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κατάσταση σοκ), η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους. Η διασωθείσα γυναίκα ανέφερε τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων. Πάντως, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοι, σχετικά πολύ μικρής έντασης, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούσαν ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έγινε εξαιτίας της θαλασσοταραχής.

Η τραγωδία έγινε γνωστή λίγο μετά τις 12:00, όταν βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί στη θάλασσα από πλοίο της Frontex. Αμέσως άρχισε η επιχείρηση, από θαλάσσης και αέρος, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex με τη συμμετοχή και αλιευτικών σαφών της περιοχής, η οποία συνεχίζεται αφού, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.
[graphiq id=”1RMJayKY3yt” title=”νεκροί ή αγνοούμενοι πρόσφυγες στη Μεσόγειο” width=”700" height=”539" url=”https://w.graphiq.com/w/1RMJayKY3yt” ]