Πόκερ με ανθρώπινα “πιόνια” παίζουν ΗΠΑ-Βόρειος Κορέα

Πόκερ με ανθρώπινα “πιόνια” παίζουν ΗΠΑ-Βόρειος Κορέα

Η Κίνα πέτυχε την αποθέρμανση της κορεατικής χερσονήσου αναλαμβάνοντας ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας, επιτυγχάνοντας σειρά στρατηγικών οφελών για την ίδια, ωστόσο εστίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη σιγοκαίνε.

Με την Κίνα να πιέζει το καθεστώς του Κιμ γιονγκ Ουν με εμπάργκο εισαγωγών άνθρακα και παρατάσσοντας στρατιώτες στα σύνορά τους, ο Κιμ δεν θα ρίσκαρε να κινηθεί εναντίων του δυνατότερου παίχτη της περιοχής και αυτού που με την παρουσία του διαφυλάττει στην ύπαρξη της Βορείου Κορέας.

Αντιθέτως αποκτώντας ισχυρό μοχλό πίεσης έναντι των ΗΠΑ, ο Κιμ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη χαλάρωση των κυρώσεων της Κίνας, η οποία με τη σειρά πιέζεται από τις ΗΠΑ να αναλάβει δράση έναντι της Βορείου Κορέας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Συνάντηση Κιμ-Τραμπ στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται η σύλληψη, της Παρασκευή ενός ακόμα, τρίτου συνολικά, Αμερικανού πολίτη, καθηγητή στο επάγγελμα σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

Ο Αμερικανο-κορεάτης καθηγητής του οποίου το επίθετο είναι Κιμ συνελήφθη από τις αρχές της Βόρειας Κορέας στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ καθώς έφευγε από τη χώρα, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου της Νότιας Κορέας που δεν κατονομάζεται.

Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Γιανμπιάν αλλά όπως έγινε γνωστό βρισκόταν εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα στη χώρα για να συμμετάσχει σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατά τη διαμονή του στη Βόρεια Κορέα πήρε μέρος σε συζητήσεις για δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο του προγράμματος.

Εκτός από τον άνδρα που συνελήφθη την Παρασκευή οι αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν φυλακίσει δύο αμερικανούς για «υπονομευτικές πράξεις έναντι του κράτους», τον φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ και τον αμερικανοκορεάτη πάστορας Κιμ Ντονκ Τσουλ.

Διαβάστε  Η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρήγμα ΗΠΑ-ΕΕ για νέες business

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών για τη Βόρεια Κορέα στη Σεούλ, Αν Τσαν Ιλ,αναφερόμενος στο περιστατικό δήλωσε ότι η Πιόνγιανγκ πιθανότατα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον καθηγητή Κιμ «ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα», την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαφήμιση