if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Βόρειος Κορέα: Μπλόφα η κρίση

Στον πλήρη έλεγχο του Πεκίνου βρίσκεται η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς το αεροπλανοφόρο Carl Vinson των ΗΠΑ δεν έφτασε ποτέ στην περιοχή, ενώ η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου του Κιμ γιον Ουν απέτυχε. Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η κατάσταση οδηγείται σε αποκλιμάκωση, αν και τα media συνέχισαν να επενδύουν στην προοπτική πολέμου για αρκετές ημέρες

Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έντασης ήταν η διακοπή εισαγωγών άνθρακα της Βορείου Κορέας από την Κίνα και η ενίσχυση των συνοριοφυλάκων της Κίνας με 150,000 επιπλέον στρατιώτες. Ανεπιβεβαίωτες είναι οι πληροφορίες για ενίσχυση και των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Βόρειος Κορέα: Οι δυο φωνές των ΗΠΑ και τα μηνύματα

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας που πέρασε τόσο το CNN όσο και media σε ολόκληρο τον κόσμο -και την Ελλάδα- προέβαλαν την απειλή πολέμου ως άμεση, ενώ την ίδια στιγμή ο στρατηγικός σχεδιασμός ήταν κυρίως επικοινωνιακός, από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σε εκπομπές λέγοντας ότι έχει στείλει στην κορεατική χερσόνησο μια “αρμάδα”, μιλώντας για την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson, αποκαλύπτοντας ότι θα συμμετέχει και πυρηνικό υποβρύχιο. Στη συνέχεια ρεπορτάζ από τα media έκαναν λόγο για την αποστολή δυο ακόμη αεροπλανοφόρων, πληροφορίες που επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η ομάδα κρούσης του Carl Vinson δεν έφτασε ποτέ στην κορεατική χερσόνησο αναγκάζοντας υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Νότιο Κορέα να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετική με την κρίση στη Βόρειο Κορέα

Στην πραγματικότητα όμως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του για τον χειρισμό της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο όταν έλεγε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Ξι να χειριστεί το ζήτημα, προσφέροντας ως αντάλλαγμα μια καλή εμπορική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ-Κιμ παίζουν με τα… όπλα τους. Ο Ξι σε ρόλο παιδονόμου

Η δήλωση αυτή, όπως αποδεικνύεται, ήταν η μόνη ακριβής καταγραφή του νέου status quo ΗΠΑ-Κίνας και αποτελούσε την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον έρχονται σε συνεννόηση με το Πεκίνο σε ζήτημα σφαιρών επιρροής.

Επί της ουσίας η κατάσταση στη Βόρειο Κορέα είναι αμετάβλητη, απλά τα διεθνή media που έβλεπαν πόλεμο μέχρι την Τρίτη άλλαξαν θέματα επικαιρότητας. Η βασική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Κιμ γιονγκ Ουν, που συνεπάγεται ελέγχους από τον ΟΗΕ, την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ενδεχομένως μια συμφωνία τύπου Ιράν με εγγυήτριες δυνάμεις.

Επισήμως δεν υπάρχουν ούτε αποχρώσες ενδείξεις μιας τέτοιας εξέλιξης, που συνεπάγεται ότι Τραμπ και Κιμ έβαλαν στις θήκες τα μαχαίρια, τα οποία όμως δεν είχαν βγάλει ποτέ.

Υπ αυτό το πρίσμα εγείρονται άλλα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πυροδότησης της κρίσης με τη Βόρειο Κορέα, εξ αρχής, ακόμα και το βαθμό στον οποίο αυτή ήταν πραγματική.

[graphiq id=”fj7CjWaWW3P” title=”Μεγάλες πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”1028″ url=”https://w.graphiq.com/w/fj7CjWaWW3P” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version