Σπίθες στα Βαλκάνια: Αντιδρούν οι Σέρβοι στον αλβανικό εθνικισμό

Σπίθες στα Βαλκάνια: Αντιδρούν οι Σέρβοι στον αλβανικό εθνικισμό

Παρέμβαση της ΕΕ στην Αλβανία ώστε να κατέβουν οι τόνοι ζήτησε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς, καθώς η Αλβανία ισορροπεί εδώ και καιρό στο μεταίχμιο με αποτέλεσμα οι πολιτικοί της χώρας να επενδύουν στην ακραία εθνικιστική ρητορική επιχειρώντας να διευρύνουν το λαϊκό τους έρεισμα.

Αλβανοί αξιωματούχοι με διαδοχικές δηλώσεις τους επιχείρησαν να επαναφέρουν θέμα ενιαίου Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας-πΓΔΜ, ιδιαίτερα τώρα που και τα Σκόπια βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή καθώς τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας έχουν κερδίσει τις εκλογές, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να τους παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Προ ολίγων ημερών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico του Βελγίου, είπε πως εφόσον η περιοχή της δυτικής Βαλκανικής δεν ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο θα είναι η εναλλακτική λύση για να ζήσουν μαζί οι Αλβανοί.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Στη Θεσσαλονίκη αύριο η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε στον ραδιοσταθμό

«Ελεύθερη Ευρώπη» ότι «εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος»

για να ακολουθήσει σε ανάλογο πνεύμα ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, Γιονούζ Μουσλίου. Ο τελευταίος δήλωσε πως «η ένωση Αλβανίας και Κοσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στη Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας».

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η εκκλησία της πΓΔΜ στέλνει μήνυμα... συμφωνίας και αδειάζει Ιβάνοφ-Πούτιν

Αυτά τα σχόλια προκάλεσαν την αντίδραση του Βελιγραδίου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς να καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ειδικά για τις δηλώσεις του δημάρχου του Μπουγιάνοβατς.

«Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσοβο» δήλωσε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Μουσλίου «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών»

.

Διαφήμιση