Υγρός τάφος η Μεσόγειος: 1000 νεκροί από τις αρχές του έτους

Υγρός τάφος η Μεσόγειος: 1000 νεκροί από τις αρχές του έτους

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να περιόρισε τις προσφυγές ροές προς την Ελλάδα, αυτό δεν συμβαίνει όμως και με την Ιταλία όπου χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν πνίγονται αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του έτους στην κεντρική Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Περίπου 8.500 μετανάστες διασώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά, σύμφωνα με τους επιζώντες, σχεδόν 100 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ιταλικές ακτές. “Αυτή η τελευταία τραγωδία ανεβάζει στους 1.073 τους νεκρούς ή αγνοούμενους στην κεντρική Μεσόγειο από τις αρχές του έτους” ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο Φεντερίκο Φόσι.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Frontex: 204.719 παράνομοι είσοδοι μεταναστών, πως και από που ήρθαν

Οι ροές αό τη Βόρεια και Δυτική Αφρική προς την Ιταλία και την Ισπανία εντείνονται αφενός λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και αφετέρου λόγω της ανάληψης των δικτύων διακίνησης ανθρώπων από το Ισλαμικό Κράτος που πιέζει τις ροές θέλοντας να αυξήσει τα έσοδά του.
[graphiq id=”7lYEdZEpHxz” title=”Νεκροί ή αγνοούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο” width=”700" height=”539" url=”https://w.graphiq.com/w/7lYEdZEpHxz” ]

Η καλοκαιρία ευνόησε τις αναχωρήσεις κατά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Χρειάστηκε να οργανωθούν 73 επιχειρήσεις διάσωσης για να βοηθηθούν οι χιλιάδες μετανάστες. Ένα ιταλικό ρυμουλκό, το Asso 29, αποβίβασε σήμερα 1.170 ανθρώπους στο Βίμπο Βαλέντια της Καλαβρίας. Ήταν ολόκληρες οικογένειες από τη Συρία, το Μπαγκλαντές και πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

“Κάποιοι από αυτούς που έφτασαν στο Βίμπο Βαλέντια μας αφηγήθηκαν ότι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου” είπε ο Φόσι, επισημαίνοντας ότι συχνά, υπό αυτές τις συνθήκες, “είναι δύσκολο να μάθουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι συνέβη”.

Από τις αρχές του 2017 έχουν αποβιβαστεί στα ιταλικά παράλια 36.700 άνθρωποι, αριθμός αυξημένος κατά 45% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τη Unicef, μεταξύ των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο είναι περίπου 150 παιδιά. Ο αριθμός αυτός μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, διότι πολλοί ανήλικοι ταξιδεύουν μόνοι τους και δεν υπάρχει κανείς που να αναφέρει τον θάνατό τους στις αρχές.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι ξανά οι προσφυγικές ροές από την Αφρική προς Ισπανία-Ιταλία

Διαφήμιση