Βενεζουέλα: Γιατί η αντιπολίτευση οδηγεί στην κόλαση

Βενεζουέλα: Γιατί η αντιπολίτευση οδηγεί στην κόλαση

Σκηνικό εμφύλιας σύγκρουσης στήνεται στη Βενεζουέλα όπου η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις αντιδράσεις απέναντι στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο επιχειρώντας να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και παρεμποδίζοντας οποιαδήποτε κυβερνητική δραστηριότητα. Με τις εικόνες των συγκρούσεων να κάνουν τον γύρο του κόσμου, τρεις νεκρούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδρούν ολοένα και πιο βίαια η χώρα έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει.

Οι αντιδράσεις εντείνονται και οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται καθώς η αντιπολίτευση προσπαθεί να προλάβει την υλοποίηση του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης που έχει ετοιμάσει ο Νικολάς Μαδούρο και περιλαμβάνει συνεργασίες με ξένες χώρες στα πετρέλαια και άλλους παραγωγικούς τομείς, καθώς και τη δημιουργία μιας νέας επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας για την προάσπιση της κυβέρνησης, καθώς ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει κατ επανάληψη καλέσει τον στρατό να την ανατρέψει.

Διαβάστε  Εμπρηστικός ο Τραμπ στον ΟΗΕ ψάχνει και φτιάχνει εχθρούς

Χθες, για ακόμα μια μέρα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στα δυτικά προάστια της πόλης και συγκεκριμένα στις συνοικίες Σάντα Μόνικα και Ελ Παραΐσο, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για συγκεντρώσει κατά του Προέδρου Μαδούρο.

Διαφήμιση

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι ότι σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 1000 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ενώ η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου από το τέλος του 2015 αλλά έχει τεθεί στην γωνιά από το καθεστώς, ζητά την παραίτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απαγορεύει είσοδο στις ΗΠΑ από Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα και Τσαντ

Την ανησυχία του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα εξέφρασε χθες και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω συγκρούσεις στις βίαιες διαδηλώσεις και ζήτησε να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος.

Διαφήμιση